IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
11:45 | 31 януари 2023
Обновен: 11:26 | 25 февруари 2024

Развитието на трафика на Летище Бургас

През изминалата 2022 г. аеропортът отбеляза 72% ръст на пътниците спрямо 2021 г.

По материала работи: Слав Велев
Развитието на трафика на Летище Бургас

Летище Бургас/Снимка: „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД

„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД продължава да полага всички възможни усилия в развитието на трафика и инфраструктурата на Летище Бургас, изпълнявайки добросъвестно, своевременно и в пълен размер всички свои ангажименти и задължения към държавата, в ролята си на отговорен концесионер и коректен работодател на стотици служители – постоянен и сезонен персонал. Летище Бургас е отворено за пътнически и товарни полети, осигурявайки възможно най-доброто и безопасно обслужване на всички свои пътници, посетители и клиенти.

През изминалата 2022 г. Летище Бургас отбеляза забележителен ръст от 72% на пътниците спрямо 2021 г., което представлява общ брой от 1,63 милиона пътници. Бяха обслужени 12 293 полета, от които 5489 редовни и 5169 чартърни, като бяха изпълнени полетни програми на 50 авиокомпании до 85 дестинации. Важно е да се отбележи, че този ръст е постигнат, въпреки липсата на полети от Руската Федерация, Украйна и Беларус, които бяха сред основните пазари за морския аеропорт преди военния конфликт на украинска територия, започнал в началото на миналата година. Цели 6 нови авиокомпании изпълниха полети от и до Летище Бургас и 2 нови маршрута бяха добавени към летищното портфолио – Анталия, Турция и Жельона Гора, Полша.

Нещо повече, за поредна година Летище Бургас доказа, че предлага най-високото ниво на безопасност и своевременно обслужване на всички свои пътници, тъй като летището беше сред малкото в Европа, които успяха да работят безпроблемно през изминалия летен сезон, благодарение на силните кампании за подбор на кадри и работодателската марка на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. За последните 16 години „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД се утвърди като един от най-желаните работодатели в региона, предлагайки не само атрактивни и безопасни условия на труд, но и беше една от много малкото компании в авиационния сектор в Европа и света, които не съкратиха свои служители, по време на пандемията от COVID-19.

Това развитие е базирано на непрестанното и активно промотиране на Летище Бургас от страна на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД на някои от най-големите международни туристически изложения през годините: WTM London, ITB Berlin, IFTM Top Resa Paris, на специализирани събития за туристическата индустрия във Виена, Варшава и т.н. През 2023 г. очакваме нови директни полети – от Познан (Полша), Каунас (Литва) и Дъблин (Ирландия) от Ryanair, от Рига (Латвия) от airBaltic и от Шчечин (Полша) от European Air Charter. „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД също така промотира Летище Бургас на „туристическо роудшоу“ в Полша, организирано с подкрепата на Министерството на туризма на Република България, от 24 до 28 октомври 2022 г., където се проведоха множество двустранни срещи с представители на водещи тур оператори и туристически агенции от Полша.

„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД е готов за ранен старт на Лято 2023 още от края месец март, очаквайки да обслужи редовни и чартърни полети от/до 10 дестинации от 6 държави.

Същевременно, “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД” не спира да инвестира в инфраструктурата на Летище Бургас като инвестиционната програма за летището се изпълнява по план и график и в пълна съгласуваност с Министерство на транспорта на Република България.

От началото на концесията до края на 2022 г., повече от 103 млн. евро са били инвестирани в множество проекти за Летище Бургас. Ето и някои от най-големите от тях за последните 16 години:

Нов пътнически терминал с прилежащи паркинг зони и изцяло нова система за достъп;

Пълна реконструкция (обновяване) на ПР А – найнатоварената пътека за рулиране;

Разширение на перона;

Изцяло нова система за електроразпределение на територията на летището;

Нова сграда за пожарната служба и др.

В настоящия генерален план в периода от 2022 до 2026 г. „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД планира да инвестира повече от 50 млн. евро за следните проекти на Летище Бургас:

Рехабилитация на пистата;

Завършване на разширяването на перона и инсталиране на ново перонно осветление;

Започване на разширението на Терминал 2 „Заминаващи“ и др.

„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД работи интензивно с авиокомпаниите за развитието на свързаността на Летище Бургас, в и извън пиковия летен сезон. Летищният оператор е един от многото фактори, оформящи свързаността през зимния период на дестинация с характерно изразена сезонност. Наличието на търсене към определена дестинация и на голям брой потенциални пътници за входящ и изходящ трафик са най-важният фактор за даден целогодишен маршрут.

 Летище Бургас   Летище Бургас          Летище Бургас  Летище Варна   Летище Варна          Летище Варна  Фрапорт Туин Стар

„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД е германо-българскa компания, която е концесионер на Летище Варна и Летище Бургас. В съвместната компания, „Фрапорт“ притежава мажоритарен дял от 60%. Компанията управлява и развива двете морски летища – врати към Българското Черноморие, предоставящи денонощно обслужване: Летище Варна в Североизточна и Летище Бургас в Югоизточна  България. “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД се грижи за повишаване качеството на обслужване и цялостното изживяване на пътниците, обучението и повишаване квалификацията на служителите, обновяване на техниката, въвеждане на нови технологии, както и за разширяване и модернизиране на инфраструктурата. През 2022 г. Летище Варна и Летище Бургас посрещнаха над 3 милиона пътници и обслужиха над 23 хиляди полета на 72 български и чуждестранни авиокомпании, изпълняващи чартърни и редовни полети до повече от 121 дестинации в Европа, Близкия Изток и Северна Африка. Във “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД във Варна и Бургас работят повече от 590 постоянни и над 230 сезонни служители.

Новини Варна