IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:40 | 8 февруари 2023
Обновен: 11:37 | 20 април 2024

"Пладнешки обир" с цените: Негодуваме, има ли картел?

Разликата в цените по веригата производител - потребител е около 20-30%

По материала работи: Слав Велев
"Пладнешки обир" с цените: Негодуваме, има ли картел?

Правителството въвежда механизъм за наблюдение и контрол на цените на храните. Причината е, че разликата в цените на някои храни от производителя до крайния потребител достига до 30%.

Снежана е пенсионер, споделя, че през последната година живее все по-трудно, тъй като цените на основните храни се покачват всеки ден, предаде Bulgaria ON AIR

"Това е просто пладнешки обир, защото са абсолютно неоснователни тези цени. Дават им помощ за тока, а те все пак увеличават всичко - мляко, хляб, вече няма и баничка под 2,20", коментира тя. 

Някои хора търсят най-ниските цени, за да се справят. 

"Пазарувам си определени неща. Това, което ни душа иска, гледам откъде да го купя по-евтино и така цените не ми се отразяват", заяви Гергана. 

Анализът на служебния кабинет и различни държавни органи също показва драстични разминавания в цените на храните по веригата. 

Цените на енергоносителите и горивата падат, но това не се отразява на основните храни.

"Това, което установихме, е разлика от производителя през търговеца до магазините от 20-30%", констатира премиерът Гълъб Донев. 

Ще бъде изготвен механизъм за наблюдение и контрол на цените и качеството на хранителните продукти по цялата верига от производителя и вносителя до магазините за хранителни стоки. Мониторингът ще бъде ежедневен.

"Ще покажем нелоялните търговски практики, за да се види къде се получава изкривяването в цените на основните стоки", каза още Донев. От Института за икономически изследвания към БАН са категорични, че спекула не съществува. Причината за високите цени се крие в картел между търговците. 

"Спекула няма, но има картели, държавни регулации, които трябва да се използват", подчерта Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Държавата ще следи зорко не само формирането на цените на храните, но и печалбите на търговците у нас. Правителството ще предложи и конкретни законодателни промени, но за да бъдат приети, е необходимо да има действащ парламент.

Коментари

Новини Варна