IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
09:45 | 9 февруари 2023
Обновен: 11:07 | 3 май 2024

Живот – НЕВАЛИДЕН! Над 200 000 българи са без лична карта

Броят на хората без личния документ се е увеличил с почти 20 000 само за последните няколко месеца

По материала работи: Слав Велев
Живот – НЕВАЛИДЕН! Над 200 000 българи са без лична карта

207 263 българи живеят без лична карта, като повечето от тях са с настоящ адрес в България. Броят на хората без личния документ се е увеличил с почти 20 хиляди само за последните няколко месеца. Това съобщават от Български хелзинкски комитет, предаде "24 часа".

От юли 2022 г. до сега броят на хорaта без лична карта се е нараснал с 19 380 души. От тях броят на хората с настоящ адрес в България вече е 110 389, т.е. спрямо юли 2022 г. е нараснал с 1156 души. 

Причината да останат без важния документ е отказ на вътрешното министерство да им издаде такъв, тъй като адресите им се смятат за невалидни. Става въпрос за хора с имот, който е бил премахнат, и така те автоматично се оказват без постоянен адрес.

"В началото на декември 2022 г. в открито писмо до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и Върховната административна прокуратура БХК сигнализира за незаконосъобразната административна практика в МВР да се отказва издаване на лична карта на хора, чиито адреси се смятат за „невалидни“. За установяване на твърденията в писмото са цитирани и няколко съдебни решения, които установяват наличието на такава практика", пишат от БХК.

"Междувременно, след като на 8 декември 2022 г. съдът се произнесе, че не е законно МВР да оставя без лични карти хора със заличен от кмета адрес, друг състав на Административен съд – София-град се произнесе на 21 декември с още едно съдебно решение, което за пореден път установява, че проблемът се генерира от незаконна административна практика в МВР. В решението си съдът подчертава, че премахването на обекта, където се е намирал последният заявен от лицето постоянен адрес, и проведената след това служебна процедура, при която адресът е заличен от Националния класификатор на настоящите и постоянни адреси, не е основание да се приеме, че лицето няма постоянен адрес, поради което не може да му бъде издадена лична карта. Това е така, защото съгласно закона да се заличи адресна регистрация означава да се възстанови предходният постоянен и/или настоящ адрес на лицето", обясняват още от БХК и изразяват силно притеснение от темповете, с които расте броят на граждани без лична карта.

Коментари

Новини Варна