IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:40 | 12 февруари 2023
Обновен: 15:17 | 28 април 2024

Перилните и почистващите препарати поскъпнаха драстично

Цената на зехтина също расте

По материала работи: Слав Велев
Перилните и почистващите препарати поскъпнаха драстично

Кадър: NOVA

За последната половин година перилните препарати, салфетките и хигиенните материали са поскъпнали драстично. В дома на четиричленното семейство на Пламена от Монтана пералнята се пуска почти всеки ден. С любимия й прах за пране, който е внос, жената пере за около 40 стотинки, ако добави омекотител сумата скача на 60-70 стотинки, предаде NOVA

При пастите за зъби също има увеличение. Покачването на цените е с около 30%. Скок има и при шампоаните и балсамите. Тоалетната хартия и кухненските ролки са поскъпнали с между 30 и 50%, в зависимост от марката.  

Цената на зехтина в Гърция расте. Това вече се усеща и на пазара у нас. Причината  -  по-скъпи суровини и неустойчив климат, който влияе на насажденията от маслини. В южната ни съседка средната цена за литър зехтин надхвърли 5 евро. Мариана Деветзоглу, която е сомелиер на зехтин в североизточната част на областта Пелопонес, ни разказа повече за цените.

„Преди всичко отглеждането на маслини много се промени. В производството на зехтин няма сигурност. В някои райони продукцията всяка година намалява. Огромен проблем пред производителите е липсата на работна ръка”, разказа тя.

Коментари

Новини Варна