IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:15 | 13 февруари 2023
Обновен: 20:48 | 25 април 2024

ЦИК търси техници или вотът в чужбина... на хартия! 750 са секциите

Кандидатите задължително трябва да знаят български език

По материала работи: Слав Велев
ЦИК търси техници или вотът в чужбина... на хартия! 750 са секциите

В секциите в чужбина за предсрочните парламентарни избори ще се гласува с хартиени бюлетини, ако за съответното място не може да се осигури техник за устройствата за гласуване, който владее български език, затова и на много места в чужбина сънародниците ни ще трябва да гласуват само с хартия.

Това съобщиха пред “Труд News” от ЦИК с уточнението, че изборната комисия все още не е определила точния брой на местата за гласуване. Срокът за последното е 11 март, когато според хронограмата на вота за 2 април трябва да определят местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната и броя на избирателните секции във всяко място, пише "Труд".

До 7 март организациите на българските граждани в чужбина имат възможност да подадат заявления за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства, а нашите сънародници извън страната да подадат заявление, че ще гласуват извън България. Очакванията са в чужбина да имаме малко над 750 секции, а от ЦИК обявиха списъка на секциите в чужбина, където през последните пет години са гласували не по-малко от 100 избиратели.

До 14 март е срокът, в който от външно министерство изпращат на ГРАО обобщените данни от всички държави, за да може тези българи да бъдат заличени от избирателните списъци за гласуване в страната.

Коментари

Новини Варна