IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
13:15 | 13 февруари 2023
Обновен: 16:27 | 24 април 2024

Силно лято очаква министърът на туризма

Зимният сезон е изключително интензивен, отчита Илин Димитров

По материала работи: Слав Велев
Силно лято очаква министърът на туризма

Служебният министър на туризма Илин Димитров/Снимка: Черно море/АРХИВ

Този зимен туристически сезон се очертава да е по-силен от миналогодишния. Предстоящият летен сезон също може да надмине нивата от 2022 г. Това обяви във Варна служебният министър на туризма Илин Димитров, предаде "Дарик".

„Записванията за лятото вървят по-добре от миналата година. Туризмът ни стои стабилно, зимният сезон е изключително интензивен. В момента почти няма места в хотелите, лифтовете са максимално натоварени. Искрено се надявам да има по-дълго време сняг, така че да подобрим миналогодишния рекордно силен сезон”, изтъкна туристическият министър.

Над 60 на сто от туристите в зимните ни курорти са българи. Сред чужденците най-многобройни са румънци, турци и гърци. Забелязва се увеличение на гостите от Израел, като месечно от там с чартъри пристигат между 20 и 25 хиляди туристи.

От почти всички ключови пазари има ръст на записванията за лятна почивка в България. Около 30 на сто увеличение на ранните записвания от Германия отчитат големите туроператори. Със сигурност обаче няма да бъде преодолян спадът от 2,5 пъти на гостите от Германия спрямо 2019 г., отбеляза министърът. 

Според Димитров големият успех за миналата година е задържането на 450 000 български летовници повече от предпандемичната 2019 г.

В момента страната ни има туристически аташета в Полша и Германия, като предстои изпращане на такъв и в Турция. Министър Димитров планира да има наши представители и в Румъния и Великобритания. 

В морската столица министър Илин Димитров взе участие в среща-дискусия “Ключът към успеха в туризма“, посветена на 60-тата годишнина от създаването на Колежа по туризъм към Икономическия университет в града.

Коментари

Новини Варна