IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:45 | 13 февруари 2023
Обновен: 18:05 | 27 май 2024

Близо 8% инфлация прогнозира ЕК за България през 2023 г.

Очакванията са родната икономика да увеличи обема си през тази година с едва 1,4%

По материала работи: Слав Велев
Близо 8% инфлация прогнозира ЕК за България през 2023 г.

Европейската комисия прогнозира инфлацията в България за 2023 година да бъде 7,8%. Заради високите цени на енергията през 2022 инфлацията у нас беше 13%. Очакванията са през 2024 година тя допълнително да падне до 4%, тъй като динамиката на цените на храните ще отслабва.

ЕК представи днес зимната си икономическа прогноза. Очакванията са българската икономика да увеличи обема си през тази година с 1,4%, а през 2024 година с 2,5 на сто.

"Въпреки високата инфлация икономическата активност продължи да се разширява през 2022 година, подкрепена от стабилен растеж на износа и от увеличения на заплатите и социалните трансфери, които компенсираха нарастващите потребителски цени. Все пак растежът на частното потребление се забави през първата половина на годината, тъй като инфлацията набра скорост", се казва в анализа за България.

Според Брюксел тенденцията на спад в инвестициите в основен капитал, която започна през 2021 година, се е запазила и през 2022 г. Нарастващите цени на инвестиционните стоки както в строителството, така и в оборудването вероятно ограничават най-новите инвестиции.

Очакванията са икономиката да зависи до голяма степен от взаимодействието между развитието на заплатите и цените. Краткосрочните показатели и данните предполагат, че инфлацията ще намалява, но постепенно, тъй като инфлацията на цените на услугите ще продължи. В условията на свит пазар на труда се очаква заплатите да продължат да растат силно и да поддържат потреблението на домакинствата.

ЕК прогнозира, че растежът на износа ще се забави значително през 2023. През 2024 година се очаква износът да нарасне в съответствие с външното търсене. Повишеното усвояване на средства от Европейския съюз, по-специално по Плана за възстановяване и устойчивост, се очаква да подпомогне съвкупните инвестиции както през 2023, така и през 2024 година. Потенциалните забавяния в изпълнението на Плана за възстановяване представляват риск за растежа на инвестициите.

Коментари

Новини Варна