IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
13:15 | 21 февруари 2023
Обновен: 10:50 | 30 април 2024

ВКС отхвърли възможността за юридическа смяна на пола

Тълкувателното дело е образувано поради противоречива практика в решения на Върховния касационен съд

По материала работи: Слав Велев
ВКС отхвърли възможността за юридическа смяна на пола

Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) отхвърли възможността за юридическа смяна на пола. Тълкувателното решение на Върховния съд е от понеделник.

„Обективното материално право, действащо на територията на Република България, не предвижда възможност съдът да допусне в производството по реда на глава III, раздел VIII от Закона за гражданската регистрация промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален“, се казва в позицията на ВКС, предаде NOVA.

Тълкувателното дело е образувано поради противоречива практика в решения на ВКС относно юридическата смяна на пола.

Конституционният съд е извършил задължително тълкуване на понятието „пол“. Според Основния закон то следва да се разбира само в биологичния му смисъл. Върховните съдии пишат в мотивите си: „Развитието на практиката на КС в изясняване на действителното съдържание на това понятие и действието на последното цитирано решение на КС по чл. 149, ал. 1, т. 1 КРБ задължава ОСГК на ВКС да приеме, че биологичното обяснение на понятието пол е единственото включено в него. Конституцията и цялото българско законодателство са изградени върху разбирането за бинарното съществуване на човешкия вид, полът е детерминиран по рождение и се изгубва със смъртта, като „понятието „пол“ има смислово приложение и обуславя конституционния статус на физическите лица във връзка със социалните отношения и конкретно с институтите на брака, семейството и майчинството“.

Коментари

Дед Колю ( преди 1 година )
Като им видя надписа на Английски се хващам за главата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна