IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:30 | 1 март 2023
Обновен: 03:16 | 28 април 2024

Българите са сред най-скептичните за еднополовите бракове

На същото мнение са в Армения, Индонезия, Индия и Сенегал

По материала работи: Слав Велев
Българите са сред най-скептичните за еднополовите бракове

Снимка: iStock

Еднополовите бракове като право ясно разделят света на две половини. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено след 59 716 души по света в периода август-октомври 2022 г., предаде "News.bg".

45% от запитаните смятат, че през следващия четвърт век еднополовите бракове ще бъдат признато право, докато 44% не са съгласни. Останалите не могат да кажат.

"Галъп" уточнява, че твърдението не е тествано в Близкият изток, Северна Африка и Западна Азия, включително Афганистан, Ирак, Израел, Йордания, Либия, Палестина, Сирия, Обединените арабски емирства и Йемен.

Регионите, съгласни с това твърдение, са предимно Северна Америка и ЕС, докато тези, които са на противоположното мнение в най-голяма степен са Южна Азия и страните от Сахара, следвани от европейските държави извън ЕС.

Възрастта не е сред определящите характеристики по отношение на нагласите към еднополовите бракове. Доходите и образованието обаче са - видимо повече хора с по-високи доходи и по-високо образование очакват, че след 25 години бракът между еднополови двойки ще се счита за право.

Очаквано най-определящи за мнението по този въпрос са религията, различният културен произход и националните характеристики/традиции.

Тайланд, Испания, Словения, Ирландия и Франция са сред първите страни, които се съгласяват с това твърдение. На противоположната страна са страни като Армения, Индонезия, Индия и Сенегал.

У нас бракът между хората от един и същи пол по-скоро не е сред правата, които българите си представят за норма, през следващите няколко десетилетия.

36% от сънародниците ни смятат, че еднополовите бракове ще бъдат признати за право, но 48% са скептични към тази хипотеза. 16% нямат позиция.

В това отношение българите са доста по-скептични от останалите общества в ЕС, но пък и по-склонни да се съгласят с твърдението от много от европейските държави, които не са в Съюза. Близки до нашите (но все пак по-благосклонни към хипотезата, че еднополовите бракове ще са признати за право скоро) са нагласите на обществата в Полша, Румъния и Сърбия.

Българското общество обаче е по-скоро убедено, че еднаквото заплащане между мъжете и жените ще бъде постигнато - 64% смятат, че това ще се случи в обозримо бъдеще. Скептици у нас по отношение на равното заплащане пък са 21%, докато 15% не могат да преценят. По този въпрос обществото ни е по-скоро сред оптимистите в Европа.

Коментари

Новини Варна