IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
11:00 | 9 март 2023
Обновен: 07:57 | 26 март 2024

Трагично: Два пъти е по-висока детска смъртност у нас, отколкото в Европа

Водещата причина за смъртност в България са сърдечно-съдовите заболявания

По материала работи: Слав Велев
Трагично: Два пъти е по-висока детска смъртност у нас, отколкото в Европа

България е първа в ЕС по смъртност, а раждаемостта в страната намалява значително. Според доц. Стоянка Черкезова от Института за населението и човека към БАН, България поддържа висока смъртност от доста години.

"Структурата на населението се е променила, по-остаряло е и е нормално общата смъртност да е по-висока. Имаме свръхсмъртност в различните възрастови групи - при децата (под 1 година), над 35 г. при мъжете и между 45 и 50 г. при жените. Имаме около два пъти по-висока детска смъртност в сравнение с Европа", заяви тя, цитирана от NOVA

По думите ѝ има 3 пъти намаление на детската смъртност от началото на Прехода. 'Имаме високи равнища на преждевременната смъртност при мъжете. Между 35 и 65 г. при мъжете също е двойна в сравнение с европейската. В периода 2019-2021 г. водещата причина за смъртност е сърдечно-съдови заболявания - на кръвоносната система и сърцето. Причините за смърт се разделят от детерминантите за смърт - вторите стоят по-напред. Става дума за това как живеем, какви навици имаме, доколко имаме достъп до здравеопазване и дали той е широк за всички членове на обществото. Доколко социалноикономическите показатели предполагат да живеем в равенство. Тези неща имат значение за очакваната продължителност на живота", обясни доц. Черкезова.

Според нея възрастта на първото раждане на майката определя отстоянието по поколения, а тя сега се е увеличила на 28-30 години. "Няма доказателства, че нацията ни ще изчезне. До 22 промила стигна смъртността по време на ковид, докато преди това поддържахме до 15. Така имаме забавяне на остаряването на населението. Няма категорична предвидимост на тези процеси", подчерта тя.

Повече гледайте във видеото.

Коментари

Новини Варна