IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
10:00 | 9 декември 2022
Обновен: 12:09 | 17 април 2024

СЗО: България е трета в света по смъртност от мръсен въздух

Опасните пикове са през есента и зимата

По материала работи: Ставри Таргов
СЗО: България е трета в света по смъртност от мръсен въздух

Според СЗО България е държавата с третата най-висока смъртност в света (на 100 000 души) вследствие на замърсяването на въздуха, съобщиха от сдружението „Въздух за здраве“ по време на инициирана от него кръгла маса в Комисията по здравеопазване към парламента.

Лошото качество на въздуха у нас е целогодишен проблем с опасни пикове през есента и зимата. Измерванията показват, че гражданите в страната дишат въздух, който СЗО определя като вреден за здравето.

Над 97% от българите са изложени на наднормени средногодишни нива на фини прахови частици (ФПЧ) и на високи пикови концентрации на азотен диоксид (NO₂) и серен диоксид (SO₂).

През 2019 г. замърсяването на въздуха е седмият най-значим рисков фактор за преждевременна смърт в България, сочат данните на Института за здравни ефекти в Бостън, САЩ.

Доц. Антон Тонев, председател на Комисията по здравеопазването заяви, че замърсяването на въздуха е един от основните рискови фактори за развитие на хронични заболявания, включително исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт и онкологични заболявания, които са и водещи в структурата на заболяванията в България.

Той подчерта, че целта на форума е да се поставят на обсъждане съществуващите проблеми и предизвикателства, както и да се потърсят възможностите за своевременното запълване на нормативната празнота в действащото законодателство по отношение на качеството на въздуха и за изготвяне и въвеждане на дългосрочни и последователни политики за чист въздух.

Според зам.-председателя на комисията и председател на „Въздух за здраве” д-р Александър Симидчиев въздухът е отговорен за 50% от личното ни здраве и около 25% от здравето на планетата. Годишно между 10 000 и 15 000 души загиват поради някаква връзка със замърсяването на въздуха в страната.

Пряката зависимост между замърсеният въздух и сърдечносъдовите заболявания бе представена от проф. д-р Иво Петров, медицински директор и началник на Клиниката по кардиология и ангиология към университетската болница "Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център".

Той цитира данни на Европейското дружество по кардиология, че замърсяването на въздуха води до аритмии, сърдечна недостатъчност и други проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

Лекарите от сдружението допълниха, че според анализ на Института за здравни ефекти в Бостън, САЩ, съществува пряка зависимост между мръсния въздух и смъртността при хронично болните пациенти.

Според данните от анализа у нас това е причина за близо 20% от смъртните случаи на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест през 2019 г., 18% от случаите на фатален ход при диабет, 14% с исхемична болест на сърцето, 16% с рак на белия дроб, 15% с исхемичен инсулт и 12% с инфекция на долните дихателни пътища, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна