IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
16:00 | 9 март 2023
Обновен: 04:10 | 25 април 2024

Столичният общински съвет не иска МОЧА

Да оставим тази тема за след изборите, заяви Гълъб Донев, който трябва да го махне

По материала работи: Слав Велев
Столичният общински съвет не иска МОЧА

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Столичният общински съвет възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести от Княжеската градина Паметникът на Съветската армия, който е държавна собственост.

Решението бе взето след бурни дебати в СОС, продължили няколко часа. С 41 гласа „за“, 14 гласа „против“ и 1 „въздържал се“ Столичният общински съвет одобри премахването на монумента.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДБ, Патриоти за София и независимите общински съветници решението бе прието. Групата на БСП скандираха за оставката на председателя на СОС, след което напуснаха залата.

Рано сутринта бяха организирани и няколко протеста заради преместването на паметника. Група недоволни замеряха с боя и яйца сградата на Столична община.

Политиците не трябва да противопоставят хората един на друг, а да търсят съвместни решения .Това каза в Кюстендил служебният премиер Гълъб Донев по повод напрежението около съдбата на Паметника на Съветската армия в София, цитиран от БНР.

Донев участва в шествието по централния пл. "Велбъжд" в Кюстендил за 80-годишнината от акцията по спасяването на българските евреи.

Служебният премиер е категоричен за случващото се с Паметника на Съветската армия.

"В този момент, в разгара на предизборната кампания, политиците не трябва да противопоставят хората едни на други, а трябва да търсят съвместни решения, така че по най-добрия историята да бъде предмет, който изучаваме, който помни нашето минало, нашите събития, нашите герои от миналото, от които да се учим. Така че нека политиците да оставят тази тема за след изборите, в спокойна обстановка да се вземе най-правилното и най-точното решение", каза Гълъб Донев в Кюстендил.
 

Коментари

Новини Варна