IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
15:40 | 13 март 2023
Обновен: 09:39 | 25 април 2024

Джипитата скочиха срещу приложението за е-рецепти

Ще утежни още работа ни, заявиха от сдружението на общопрактикуващите лекари

По материала работи: Слав Велев
Джипитата скочиха срещу приложението за е-рецепти

Новото мобилно приложение за издаване на електронни бели рецепти от смартфон или таблет по никакъв начин няма да облекчи нашата работа, тъй като по закон няма как да издадем с него рецепта, без пациентът да бъде прегледан и да дойде в кабинета. Това коментира пред Радио Варна д-р Каролина Златева, общопрактикуващ лекар и заместник-председател на сдружението на общопрактикуващите лекари. Тя информира, че не  е провеждана анкета сред членовете на сдружението относно новото мобилно приложение, за да се поиска мнението им.

По думите й нововъведението не е приложимо за личните лекари. Контактът с пациента при посещението и издаденият амбулаторен лист, подписан от него, са гаранция, че той има адекватно лечение, и е наясно с това, посочи Златева. 

Тя е категорична, че няма как да бъде изписана електронна рецепта за антибиотици без преглед. На мнение е, че дори и  за хора с ТЕЛК решения този вариант не е удачен, тъй като трябва да се проследи състоянието им.

Коментари

Новини Варна