IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:45 | 20 март 2023
Обновен: 05:45 | 28 март 2024

Пак броим врабчетата

Тази година преброяването ще се проведе на 22-и април

По материала работи: Слав Велев
Пак броим врабчетата

Снимка: БДЗП 

Стартира кампанията „Ние броим врабчетата“ в Световния ден на врабчето. На 20-и март всяка година хора от цял свят отправят поглед към една любима и близка до домовете ни птица – врабчето. На този ден Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) дава старт и на кампанията „Ние броим врабчетата“.

Световният ден на врабчето се чества вече 13 години и обръща внимание на тревожната тенденция в популациите на видовете врабчета по света. В редица големи европейски градове врабчетата са намалели драстично или дори са изчезнали напълно. Причините за това са презастрояването, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяването на въздуха, употребата на пестициди в селското стопанство, нарастването на шума в градовете и др. Птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Ако условията за живот в градовете са неблагоприятни за птиците в тях, значи вредят и на нас – хората.

През 2022 г. БДЗП представи резултатите от 19-годишно проучване на широкоразпространените видове птици в България. Домашното врабче отново е в категорията на намаляващите видове с 51% спад в популацията от началото на отчитането през 2005 г. досега. Кампанията „Ние броим врабчетата“ ще се проведе за седма поредна година, за да помогне в установяването на трайните тенденции в популациите на видовете врабчета у нас, както и на причините за тези тенденции.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 5204 врабчета. Тази година броенето ще се проведе на 22 април.  В хода на тазгодишната кампания „Ние броим врабчетата“ от БДЗП са подготвили и много изненади за участниците, които ще бъдат обявявани на страницата във Facebook!

Врабчето живее близо до човека повече от 10 000 години. За много от нас то е първата птица, която опознаваме и обикваме и ни помага да се свържем с природата и дивия свят. В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

Световният ден на врабчето се провежда за пръв път през 2010 г. по инициатива на  Дружеството „Природа завинаги“ в Индия.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се организира в рамките на проект „Осъществяване на схемата за мониторинг на обикновените видове птици, като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие“, финансиран от Предприятие за Управление на дейности по опазване на околната среда.

Коментари

Новини Варна