IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
16:00 | 25 март 2023
Обновен: 12:17 | 28 март 2024

Зърнари блокират в 3 дни за час пътя към ГКПП "Кардам"

Зърнопроизводителите излизат на пореден протест срещу безмитния внос на селскостопански стоки от Украйна

По материала работи: Слав Велев
Зърнари блокират в 3 дни за час пътя към ГКПП "Кардам"

Снимката е илюстративна: ПроНюзДобрич

Зърнопроизводителите излизат на протест - три дни ще блокират за час пътя към ГКПП "Кардам". На заседание на Управителния съвет на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е взето решение за провеждане на ефективни протестни действия от 29 до 31 март. Те ще се осъществяват на четири гранични пункта, един от които е Кардам. Другите са Видин, Русе и Силистра. Това става ясно от писмо на НАЗ, изпратено до президента Румен Радев, министър-председателя Гълъб Донев и министърът на земеделието Явор Гечев.

Българските земеделски производители пристъпват към ефективни протестни действия с едно единствено искане:

Да не се удължава за България действието на Регламент (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

НАЗ координира по-нататъшните си протестни действия съвместно с целия земеделски сектор на България, Румъния и Полша.

На 29, 30 и 31 март от 10.00 ч. НАЗ организира протест и блокиране за един час на пътя към ГКПП Кардам. Сборният пункт е на бензиностанцията на входа на с. Кардам.

"Българските земеделски производители пристъпват към ефективни протестни действия с едно единствено искане: Да не се удължава за България действието на Регламент (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 г., касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна", се казва в писмото.

Причина да се стигне до протеста е силно влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители, вследствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна; тежката ситуация в сектор "Земеделие", тъй като родните земеделски стопани са изправени пред реалната заплаха от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост; липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури; фактът, че пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите, направени за тяхното производство; пълните със земеделска продукция складове на зърнопроизводителите близо два месеца преди жътва, поради блокиране на местния пазар от интензивния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна и невъзможността за реализация на българската зърнена и маслодайна продукция.

НАЗ координира по-нататъшните си протестни действия съвместно с целия земеделски сектор на България, Румъния и Полша.

Коментари

Новини Варна