IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
19:23 | 5 юни 2015
Обновен: 20:58 | 25 юли 2024

Танев иска цивилизовано решение в Свищов

"Академичната автономия се превръща в параван за самоуправството"

По материала работи: Деян Михайлов
Танев иска цивилизовано решение в Свищов

Просветният министър проф. Тодор Танев настоя за спешно намиране на "цивилизовано решение“ по казуса в Стопанската академия в Свищов. "Като министър на образованието и науката настоявам за спешното намиране на цивилизовано решение на отдавна трупаните нарушения на академичните норми отвъд предела на всяка търпимост, което чака българската общественост. Вярвам в морала на уважаваните наши колеги от Академията и това, че ще отговорят на очакванията на обществеността и държавните институции, като преценят обстановката и бъдещия си авторитет пред гражданите и учените в България" - пише министърът в становище, изпратено до медиите.

Танев назначи служебен ректор в Академията след проведено оспорвано събрание, на което за наследник на забъркания в скандали ректор проф. Величко Адамов беше избрана проф. Теодора Димитрова. "Опозицията" във ВУЗ-а смята, че 35-годишната професорка е "маша", чрез която Адамов ще продължи да управлява. Служебният ректор проф. Иван Върбанов обаче не можа да влезе в заключения ректорски кабинет.
"Събитията в Стопанска академия "Димитър Ценов" - гр. Свищов през последната седмица показват една от най-нелицеприятните страни на системата на висшето образование в България: превръщането на академичната автономия в параван за самоуправството в някои български висши училища“, изтъква Тодор Танев в становището си.

Коментари

Новини Варна