IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
08:33 | 5 септември 2014
Обновен: 21:43 | 25 юли 2024

Поройните дъждове причиниха наводнения в страната

Поройните дъждове причиниха наводнения в страната

По материала работи: Пламен Янков
Поройните дъждове причиниха наводнения в страната

Поройните дъждове причиниха наводнения в няколко населени места, като в Берковица и община Георги Дамяново беше обявено бедствено положение, а язовирът Добри дол край Първомай преля.

Над 70 къщи са наводнени в град Берковица, където е обявено бедствено положение заради обилните валежи и приливната вълна от местната река.
Пострадали хора няма. Това каза за Дарик кметицата на града Димитранка Каменова.
Заради приливната вълна, която достигна 2 метра, са наводнени много улици и са разрушени три моста.
Към Берковица вече пътува техника на Гражданска защита - Монтана. От снощи досега 12 души са потърсили евакуация, но нито един не е пожелал да остане в местата, осигурени от общината.
„Обстановката е кризисна. Тази сутрин Кризисният щаб заседава на всеки час. Не мога да кажа, че имам успокояващи факти, тъй като все още нивото на реката е много високо. Имаме нужда от техника и Гражданска защита - Монтана идва към Берковица, за да почистим мостовете", добави Каменова.
Междувременно язовир Добри дол преля от обилните дъждове през нощта. Язовирът е при село Първомай в община Първомай. Изведени от селото с автобус рано сутринта са 20 души", съобщи за Дарик инспектор Георги Кунев от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението". Свикан е кризисен щаб с представители на полицията, пожарната и общината. Няма данни за пострадали хора. Наводнени са дворове и къщи и се работи по отводняването им.
Според кмета на Първомай Ангел Папазов, язовирът е прелял в резултат на голямото количество дъжд в района на Чирпан, където за два часа са се изсипали 108 литра на кв. метър.
Пожарникари отводняват къщи и дворове и в Сливенско. На 12 сигнала за наводнени мазета и приземни етажи в сливенското село Тополчане са се отзовали от пожарната в Сливен. В 19:26 часа е получен сигнал за наводнени къщи в котленското село Тича. Служители на пожарната в Котел и районното управление на МВР са се отзовавали на сигнала. Придошлите води на река Голяма Камчия са залели и наводнили част от къщите на ромската махала в селото. Отводнени са пет къщи и дворни места. Няма пострадали хора и животни. Няма останали хора без подслон.
Бедствено положение е въведено на територията на община Георги Дамяново. Продължава да е залят пътният участък при с. Меляне, като 7 села от общината са с нарушен достъп до тях. Осигурени са доставки на стоки от първа необходимост в откъснатите села. Поради авария все още не е възстановено електро- и водоснабдяването. Работи се по отстраняване на авариите.
10 души са били евакуирани през нощта от наводнените си домове в севлиевското село Горна Росица. Служители на пожарната и гражданска защита са евакуирали хората от четири жилища и от местно заведение за обществено хранене. Около 21:30 ч. снощи е получено съобщение за наводнени къщи в селото, съобщават от пресцентъра на ОД МВР-Габрово. В резултат на излизане на водите от местно дере, част от населеното място е залято. Засегнати са общо около 100 жилищни сгради, стопански постройки и дворове.

Коментари

Новини Варна