IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:00 | 17 април 2023
Обновен: 19:01 | 28 април 2024

Започна Светлата седмица

На Светли понеделник се славят светите апостоли

По материала работи: Слав Велев
Започна Светлата седмица

Светлата седмица започва на втория ден след Великден според православната традиция. Това е време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Възкресението на Исус Христос донася надежда за вечен живот и просветление на всички през тази Светла седмица след Великден. На границата между зимата и пролетта, християните посрещат новото начало, празнуват възкръсването на природата, празнува младостта и красотата. Това е най-тържествената и радостна седмица през цялата година.

Дните от седмицата след Възкресение Христово се наричат Светли. Седмицата след Великден се нарича още Празна седмица заради забраната да се работи каквото и да е работа, а също и Светла Великденска седмица.

Поради величието на Възкресението църквата е определила празникът да продължава цяла седмица, наречена „светла“.“Това е най-тържественото и радостно време през цялата година. Църквата възпява славното Христово възкресение като тържество на тържествата, празник на празниците.

През тази седмица в храмовете звучат празничните възкресни песнопения. Позволява се блажна храна в обичайните през годината постни дни – сряда и петък.

Според православието Светлата великденска седмица завършва в неделя, когато се чете евангелското четмо за явяването на Христос пред неговите ученици. Тя е известна още като Нова неделя, защото с нея започват седмиците, които споменават Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото сред учениците на Христос е бил и апостол Тома.

Обичаи през Светлата седмица

В дните на Светлата седмица се славят Божията майка и светите апостоли. През тази седмица венчавки не се извършват, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са подходящи.

На Светли понеделник се славят светите апостоли. На този ден младежи излизат извън селищата, като търкалят яйца разделени на две групи. Вярва се, че понеделник е щастлив и късметлийски ден. Хората казват „Нов ден, нов късмет”. На този ден се влиза в нов дом и се пали огън за пръв път в ново огнище.

На Светли вторник и Светла сряда се почита св. Богородица, а на Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков. За Светли вторник няма забрана за домакинска работа, но не трябва да се започва нищо ново. Денят е постен и се спазва полово въздържание.

Светли четвъртък е смятан за щастлив ден. Роденото в четвъртък дете ще е щастливо, работливо и богато.

На Светли петък продължава да се слави Възкресението на Спасителя и се възпява Божията майка. На този ден се почита и св. ап. Петър. Имен ден на Свети петък имат Жива, Живко, Живка, Жишо и Зоя. В някои тракийски села петъкът след Великден се нарича летен Петковден и се правят жертвоприношения съпроводени с богати трапези.

Първата събота след Великден се нарича Светла събота. Тя е ден за почит на св. Йоан Кръстител.

Седмицата е наситена и с момински празници, сред които най-популярен е честването на Светлата или Празната сряда. На Светлата сряда се изпълняват обичаи, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Позволено е през седмицата домакините отново да  боядисват яйца, които да раздават за душите на починали близки.

Томина неделя е първата неделя след Великден, наричана още Светла или Празна неделя. Томина неделя идва от името на Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение.

Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделята от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

На Томина неделя обичаите повеляват жените да не вършат  домакинска работа, за да вържат нивите и градините да имат обилен плод. На този ден имен ден празнуват хората с имена: Томислав, Тома, Томислава.

Светла седмица – вярата в Спасението и Вечността

За всички християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички църковни празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора на света. Същността на този празник е в обещанието, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени и да останат там Вечно.

Светлата седмица след Великден е първата от поредица седмици, когато тази светла вест трябва да достигне до всички. Идеята на Създателя не е да накара човека да страда и да живее в този болезнен и смъртен свят. Той желае хората да се радват във вечността.

В дните на богослуженията почти всички текстове на писанията от Новия завет говорят за последните дни – Денят на Апокалипсиса, страданията и бедствията, които ще сполетят хората преди второто идване на Спасителя. С Възкресението си Спасителят Христос е положил началото на Вечността и на това, когато душите се отделят от тялото, да могат спокойно да отидат, където заслужават.

Коментари

Новини Варна