IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:38 | 25 април 2023
Обновен: 16:36 | 27 април 2024

Кирил Петков: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ с първия мандат, после ще преговаряме (ВИДЕО)

На срещата присъстват лидерите на всички формации от коалициите

По материала работи: Слав Велев
Кирил Петков: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ с първия мандат, после ще преговаряме (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: БНТ

В 10.30 ч. започна лидерската среща между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". Срещата е по покана на най-голямата парламентарна група.

Решението на президента да забави връчването на мандатите, за да даде време на парламента да приеме бюджет, който да не вкара страната в дългова криза и нови заеми, се очаква също да бъде част от дневния ред на разговорите.

На срещата присъстват лидерите на всички формации от коалициите.

Ние в първи мандат не можем да подкрепим правителство на ГЕРБ, но сме готови да говорим по тези политики в бъдеще, особено по темата на бюджета. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Представителите на ПП-ДБ на срещата са Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. 

Срещата е по инициатива на ГЕРБ, а целта е да се обсъдят възможностите за съставяне на правителство с първия мандат.

„От резултатите от изборите това са партиите, които са се представили най-добре на последните два вота. Считаме, че в сегашната ситуация би трябвало да намерим начин да съставим правителство дали в първия, или във втория мандат. Отиването на нови избори ще даде същия или подобен резултат”, смята Борисов.

Лидерът на ГЕРБ смята, че двете партии трябва да използват времето в парламента за приемането на бюджет с 3% дефицит. „Да го направим заедно и отговорно”, призова той.

Борисов призова ПП-ДБ да им представи състав на кабинет. „За да видим какво предлагате и да мислим, ако отидем до такъв вариант. Мисля, че ме разбирате. С г-н Петков сме си простили и нищо в нашите отношения не затруднява вършенето на работа. Фактът, че сме тук, е показателен”, добави той.

Снимка: БГНЕС

„Винаги сме готови да говорим за политики, но правителство с първия мандат няма да подкрепим”, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

Той подчерта, че приоритетите за коалицията ПП-ДБ са постигането на 3% бюджетен дефицит, запазването размера на данъците, избягването на съкращения в социалната програма.

„Има и други секторни политики, за които сме отворени да говорим – енергетика, правосъдна реформа”, каза още Петков.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС подчерта, че разговорите с експерти от Министерството на финансите за бюджета трябва да започнат буквално от утре. Депутатът се обърна към колегите си от ПП-ДБ с думите: „Водим разговор за политики и имаме консенсус по част от тях. Но искам да припомня, че те може да се развиват, само ако има правителство. Защото, ако НС се разпусне след два месеца, дори да работим денонощно, аз съм песимист, че ще успеем да приемем повече от половината политики”.

Коментари

Новини Варна