IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
15:00 | 26 април 2023
Обновен: 20:45 | 27 март 2024

Лют скандал и псувни в парламента (ВИДЕО)

Депутатите спориха за имена и състави на комисии

По материала работи: Слав Велев
Лют скандал и псувни в парламента (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: NOVA

Първи редовен пленарен ден на депутатите след срещата на лидерите на двете най-големи парламентарни групи. На дневен ред е правилникът за работата на Народното събрание, но и предстоящите срещи на ръководството на ГЕРБ-СДС с останалите политически лидери в парламента.

Първоначално изглеждаше, че има съгласие броят на комисиите да се запази на 25, какъвто беше и в предходния парламент. Но след предложение за промяна в името на една от тях се стигна до спорове, обидни и нецензурни епитети и почти до физически сблъсъци, предаде NOVA.

Предложението за промяна в името на Комисията за младежта и спорта скара депутатите още в началото. „Предлагаме  да се добави и „семейството" в името”, заяви Никола Минчев от ПП-ДБ.

„Броят на комисиите е доста завишен. Правят се често, за да се намери работа на някой депутат. Това е изключително непрактично”, посочи Тошко Йорданов от ИТН.

„Искате да заложите нова комисия, за да угодите на поредното НПО”, подчерта от парламентарната трибуна Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Не знам „Възраждане” кога са против НПО-тата и кога ги дразнят? Когато жената на Копейката усвоява пари с НПО-та от лоши западни компании, или по принцип не им харесват НПО-тата?”, попита Явор Божанков, ПП-ДБ.

„Не бива да позволявате на пропаднали субекти да определят начина, по който функционира НС”, подчерта председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов.

"Моля да не се позволява простащината на "Доносническа България" да определя начина, по който звучи в обществото Народното събрание. Имаше балкон с деца тук, които слушаха простащини от един простак. От един типичен доносник. И всичко това не носи нищо полезно за нашата страна", обяви Костадинов 

От "Демократична България" обърнаха внимание на Костадинов, че не желаят да бъдат наричани "Доносническа България" - термин, който широко се използва от представители на "Възраждане" в публичното пространство.

"Езикът ви е неприемлив в публичното пространство и вие разчитате на това, че ние се стремим  да се държим цивилизовано и възпитано към вас", подчертаха от "Демократична България". 

„Аз имам безкрайно въображение. Винаги мога да ви назова Коцето Късоп**ков - човек, който пише с къси букви”, подчерта от парламентарната трибуна Искрен Митев от ПП-ДБ.

„Г-н председател, ако вие не изхвърлите тази утайка от парламента, ще изхвърлим утайката ние”, контрира Костадинов.

Заради нецензурно изказване залата се стигна почти до физически сблъсъци.

За да успокои залата, се наложи председателят да обяви почивка. След нея и „Възраждане”, и ПП-ДБ получиха наказание „забележка”.

Коментари

Авакум Захов ( преди 10 месеца )
Потресен съм от диващината на тези хора В една нормална Държава тези аглеци ще бъдат изхвърлени като парцали от политиката Срам и позор
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна