IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
11:00 | 8 май 2023
Обновен: 17:44 | 27 март 2024

Нито една голяма компания не е влязла в България, в последните години

Свива ли се пазарът на труда у нас?

По материала работи: Слав Велев
Нито една голяма компания не е влязла в България, в последните години

Графика: Българска конфедерация по заетостта/NOVA NEWS

78% от работодатели казват, че не могат да намерят работна ръка. Данните са на Българската конфедерация по заетостта. Недостигът на кадри в комбинация с ниските възнаграждения в много сфери поставиха редица специалисти в патова ситуация.

Валентин Кръстев, член на Българската конфедерация по заетостта, споделя, че в момента пазарът е несигурен и за пръв път в края на 2022 г. са започнали съкращения в по-големи фирми. "19% по-малко работодатели смятат да увеличат броя на служителите си. Обмислят как да свият разходите - работа има, парите отсъстват и затова е виновна инфлацията. Липсват стабилни инвеститори и това води до несигурен пазар", обясни той пред NOVA

По думите му 3,7% е процентът на безработицата. "Хората, които са подали документи в Бюрата по труда, са базата на това число. Със сигурност процентът е по-скоро към 10%, но много хора не се регистрират на пазара на труда за помощи. Нямаме почти нито една нова голяма компания, влязла в България, в последните 2-3 години. За да се увеличат заплатите, вече се прибягва до съкращения", заяви Кръстев.

Според проучване секторите, които ще търсят служители са селско, горско и рибно стопанство, строителство, аутсорсинг, финансови и застрахователни дейности, транспорт, добивна промишленост и други.

От своя страна Елица Панева, специалист по човешки ресурси, обясни, че новите работни места са главно в браншовете със сезонната заетост - строителство и туризъм. "Вървим към свиване на пазара на труда и това се дължи на повишаване на разходите. Съкращават се хора, за да се намалят разходите за хора и осигуровки. 3,7% е реална безработица за големите градове, но в малките числото е много по-голямо. Хората не се регистрират в Бюрата по труда, защото ако сега сте ползвали обезщетение, в следващите 3 месеца няма да имате право на него. Затова хората не виждат смисъл да се регистрират за кратък период от до 3 месеца", посочи тя.

Според нея без предвидимост и стабилност никой инвеститор не би тръгнал да изгражда нещо у нас. "Пазарът ще се разцепи отново, тъй като служителите ще искат ръст на заплатите, а работодателите няма да могат да ги осигурят", прогнозира Панева.

Коментари

Новини Варна