IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:00 | 15 май 2023
Обновен: 15:42 | 19 април 2024

Днес е Световният ден за борба с климатичните промени

15 май е обявен още за Международен ден на семейството

По материала работи: Слав Велев
Днес е Световният ден за борба с климатичните промени

Днес отбелязваме Световния ден за борба с климатичните промени. Изменението на климата е една от най-големите заплахи за живота на нашата планета. През 20-ти век средната температура се е повишила средно с 0.6 градуса, което води до  така наречен парников ефект – затопляне на долната част на атмосферата. Ако темповете на глобалното затопляне са все така интензивни, след 30 години повече от половината хора на Земята ще страдат от недостиг на вода, а 2,5 на сто от населението на планетата ще гладува. Така, че следващият път когато се качите на колата си или оставите да свети осветлението в дома си, без да е необходимо, помислете повече.

15 май е обявен още за Международен ден на семейството. Отбелязва се от 1994 г. с резолюция на Общото събрание на ООН, за да се повиши осведомеността по въпросите, свързани със социалните, икономическите и демографските процеси, които влияят на семействата. Целта на празника е да отбележи не сами хубавите и щастливи мигове, а и да обърне внимание на проблемите. При празник, при трудност човек има нужда от подкрепа, а тя идва най-вече от семейството. За да може да я даде то трябва да е здраво, любящо. Много се залага в детството, във възпитанието на подрастващите, бъдещите родители. Нека всеки от нас обърне внимание на семейството си, на своите деца и родители, дори на по-възрастните, които често забравяме. Така семейството ще е щастливо! А ако има повече щастливи семейства и обществото ни ще е по-добро.

У нас 15 май е обявен за Празник на град Плевен. По този повод днес в града ще се проведат целодневни тържества, кулминацията на които ще бъдат откриването на паметник на големия Емил Димитров. Фигурата на незабравимия певец ще се извиси в цял ръст в сърцето на Плевен.

Коментари

Новини Варна