IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
12:20 | 15 май 2023
Обновен: 04:56 | 25 април 2024

Гешев обвини Борисов и поиска „главата” на Сарафов

На никого не съм се обаждал, никакви листчета не съм пращал, отговори лидерът на ГЕРБ

По материала работи: Слав Велев
Гешев обвини Борисов и поиска „главата” на Сарафов

"Получих предложение, казаха, че е от Бойко Борисов - да стана посланик или евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия", каза главният прокурор, цитиран от NOVA.

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е подготвил оставката си, но я скъса демонстративно и я хвърли на пода на пресконференция пред медиите в понеделник. Това се случва броени дни, след като номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, а после - и шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поискаха предсрочното му отстраняване.

Мотивът за искането на обвинителите от ВСС е тежко нарушение на служебните задължения от страна на Гешев във връзка с разследването на опита за атентат срещу него. Предложението беше подкрепено и от прокурори на Апелативната прокуратура – София.

"След като се върнах от САЩ, получих неподписано послание. Казаха ми, че ако до 10 ч. днес не подам оставка, някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове. Беше споменато и моето семейство. Имаше и лирични отклонения за това, че съм "сам на скалата, а там духа вятър". Посланието завърши с: "Don't worry, be happy". Не ме е страх! Страхливият умира всеки ден. смелият - само веднъж. Историята помни смелите. Аз не знам дали съм смел, но правя каквото трябва, пък да става каквото ще. Като главен прокурор съм работил само и единствено за България. Думи като „родина”, „чест”, „вярност към приятелите”, колкото и да е старомодно, означават нещо. Може да съм допускал грешки, но това е нормално", заяви Гешев пред медиите в понеделник. Той подчерта, че все още не знае от кого е било предупреждението, но ще го обяви, веднага щом разбере.

Гешев определи покушението срещу него като "целенасочен опит да бъде убит". И допълни, че експертизите ще покажат какво точно се е случило на 1 май. До момента той не говорел по темата "по лични причини".

Гешев се оплака от медийна атака срещу прокуратурата и в частност - срещу самия него. "Целта  е, ако може да бъда привлечен като обвиняем и прокуратурата да бъде овладяна", заяви обвинител номер 1.

Борисов за Гешев: Само аз съм му виновен, като какъв ще предложа посланически пост

"Всичко започна преди месеци. Тогава получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов - да стана посланик или в Израел, или в Турция и евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех насериозно. Но явно тогава е започнала организацията на всичко, което виждаме сега", разказа още обвинител номер 1.

Той преразказа и още редица разговори, които е провел през изминалите седмици с политици и магистрати. Един от тях бил с шефа на Националната следствена служба и негов настоящ заместник Борислав Сарафов. Провел се, след като Прокурорската колегия на ВСС поиска отстраняване на главния прокурор. "Сарафов ми каза само: "Ти знаеш какво стана, няма какво да направя, няма какво да ти кажа повече".

Гешев говорил със заместника си и за искането за отстраняване на зам.-директора на НСлС Ясен Тодоров. Сарафов първоначално заявил, че "само за пред медиите" казал, че иска Тодоров да напусне поста си. Впоследствие обаче внесъл официално предложение за това.

Гешев получил и SMS от административен ръководител на Софийската апелативна прокуратура, който гласял: "Много съжалявам за това, което направих днес, съжалявам!". Главният прокурор се обадил на въпросния човек, за да го попита какво има предвид и човекът обяснил, че "Сарафов го е накарал да пусне становище". "Разбрах го, той ми е приятел и ще продължи да ми е приятел. В тежко здравословно положение е. А това ще тежи на съвестта на хората, които са го направили, ако имат съвест", коментира Гешев.

"След това се обадих на всички останали апелативни прокурори и те ми казаха, че са с мен", продължи Гешев.

"Излиза, че аз съм бъг в системата за някого и трябва да бъда отстранен, за да може системата да функционира и отново да се краде и да живеем бедно", каза още главният прокурор. И категорично заяви, че въпреки всичко, което може да му коства случващото се в личен план, ще довърши мандата си. "Заслужава си в името на децата и внуците ни. Този олигархичен модел, който управлява България и заради който мизерстваме, трябва да приключи. И заото аз съм българин, магистрат и мъж, а някои други явно не са", коментира обвинител номер 1.

Гешев разкри още, че е получил съобщение от прокурор, което гласяло: "Здравей, Иван. Не знам дали знаеш, но Сарафов казал на еди кой си, еди кой си на еди кой си и т.н. и в крайна сметка той ми каза, че трябва да прекратя делото "Барселона Гейт" до миналия петък. Не знам дали си запознат". Отвърнах му, че не съм запознат. Понеже делото е на специален надзор, уведомих набюдаващия прокурор във ВКП. Тя каза, че е получила подробна справка, от която е ясно, че делото не може да приключи по-рано от септември", разказа още Гешев.

"Всичко това, което се случи, много ясно онагледява държавата, в която живеем - и опорките, и хибридните атаки срещу прокуратурата, твърденията, че аз съм всесилен, че пазя ГЕРБ и ДПС. Вече е ясно какъв е политическият боклук в Народното събрание, съдейки от изявленията на някои така наречени политици. Много малко от тях, повечето жени, показава чест и достойнство", коментира още Гешев.

В края на пресконференцията главният прокурор поиска оставката на Сарафов и заяви, че ако до утре не си я подаде, ще внесе във ВСС искане за отстраняването му. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на твърденията на главния прокурор Иван Гешев, че е получавал обаждания, в които са намесени и семейството му и от името на Борисов му е предлаган посланически пост.

"Като какъв и в каква позиция ще предложа посланически пост? Посланиците се назначават от президента. Нито съм говорил, нито на прокурор съм се обадил, който и да е било, освен на него, когато стана атентата - да изразя съчувствие и загриженост и молба да намерят извършителите. И съчувствие към семейството - защото този, който си позволи да плаши семейството, той е боклук. А да наречеш избраниците на народа политически боклук, това не е коректно. На нито един прокурор и съдия не съм се обаждал, никакви листчета не съм пращал", каза Борисов.

Борисов коментира, че не се плаши от повторен арест, защото подкрепата на хората е видна. Допълни, че очакват резултати от заявеното от Гешев в интервюта, че до две-три седмици по знакове дела ще има резултат.

"Казали сме същото, което и останалите партии. Защо се озлобява срещу нас, не знам, но ми прави впечатление, че подминава другите партии. В нито едно от изказванията му не съм се разпознал", каза още Борисов.

Коментари

Новини Варна