IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
09:30 | 16 май 2023
Обновен: 13:50 | 27 април 2024

Правосъдният министър инспектира затвора във Варна (СНИМКИ)

200 надзиратели отговарят за двойно повече затворници в морската столица

По материала работи: Слав Велев
Правосъдният министър инспектира затвора във Варна (СНИМКИ)

Снимка: Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието Крум Зарков инспектира затвора във Варна. На проверката с него бяха още главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) главен комисар Ивайло Йорданов.

По данни на началника на затвора старши комисар Йордан Йорданов лишените от свобода в корпуса и в двете общежития "Разделна" и "Варна" са общо 464, надзорно-охранителният състав е 194 души. На 350 затворници е предоставена възможност да полагат труд. Те най-често са ангажирани с обслужваща и комунално-битова дейност в затвора или работят във външните обекти и цеховете на Държавно предприятие "Фонд затворно дело". Към поделението във Варна функционират 4 производствени цеха, три от които се намират в района на общежитието в "Разделна". Това позволява и на лишени от свобода от закрит тип да полагат труд, след като преминат през 3-месечен обучителен период.

Сградата във Варна е построена през 1929 г., а последното преустройство на корпуса е отпреди 6 години. Тогава са изградени 102 помещения на трите етажа, от които 87 спални и 3 столови за хранене, бани във всички коридори. През годините за подобряване условията на труд на служителите и на лишените от свобода се извършват редица основни и текущи ремонти. Ремонтирана е затворническата столова, от ПВЦ профили са изградени кабини за постове за надзиратели, основно са ремонтирани стаи за битови нужди. 

В инвестиционната програма на затвора е заложено още изграждане на многофункционална зала за свиждане в корпуса, основен ремонт на охранителни стени, както и монтаж на асансьор за хора с увреждания в затвора. 

Коментари

Новини Варна