IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:00 | 19 май 2023
Обновен: 14:55 | 21 април 2024

Варненският съд осъди тираджия, не спазил изискванията за задължителна почивка в Австрия

Драгомир М. е допуснал 4 нарушения на територията на област Нойзийдл ам Зее

По материала работи: Слав Велев
Варненският съд осъди тираджия, не спазил изискванията за задължителна почивка в Австрия

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Варненският апелативен съд потвърди решение на Окръжния съд в Силистра, с което е призната санкция, наложена на български гражданин за нарушения на правилата за движение по пътищата в Австрия. Глобата е в размер на 980 евро.

Производството е по реда на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на актове за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции. Наказаното лице обжалва пред настоящата инстанция решението на Окръжния съд, с което е признато решението за плащане на финансова санкция, издадено от Областната администрация на Нойзийдл ам Зее, Австрия. Според данните по делото, като водач на тежкотоварен автомобил Драгомир М. е допуснал 4 нарушения: на два пъти не спазил изискванията за задължителна почивка, не предоставил на контролните органи записки за 2 от предходните 28 дни и не използвал правилно тахографа, инсталиран в превозното средство.

Санкционираният твърди, че не е почивал по обективни причини и няма вина – превозвал е опасни товари под специален ескорт и нямал право да спира товарния автомобил по свое желание.

Апелативният съд прие, че това възражение е свързано с основанията за издаване на решението за финансова санкция, но не и с процедурата за признаването му в изпълняващата държава. Българският съд не разполага с правомощие да преразгледа съществото на влезлия в сила чужд акт по силата на обвързаност от принципа на взаимно признаване на съдебни решения в Европейския съюз.

Съдебният състав взе предвид, че решението е връчено на жалбоподателя и е влязло в сила през 2020 г. Твърденията, че лицето не е било уведомено за решението на австрийските власти не намират подкрепа в доказателствата по делото. Драгомир М. не е обжалвал решението на австрийските власти, които са единствено компетентни да ги разгледат и уважат. От описанието на извършеното е видно, че той е наказан за нарушения на правилата за движение, за което не е необходима двойна наказуемост.

Въззивният съдебен състав не намери основания да откаже признаване на представеното решение и изпращането му за изпълнение на Националната агенция за приходите.

Съдебният акт не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна