IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
09:00 | 28 май 2023
Обновен: 05:14 | 19 април 2024

28 май е Денят на парковете в България

11 са природните паркове у нас, един от тях е край Варна

По материала работи: Слав Велев
28 май е Денят на парковете в България

28 май е определен за Ден на парковете в България с решение на Министерство на околната среда и водите у нас. Националните и природни паркове се обявяват с цел да се защитят и запазят области със специфична биологична, естетична и културна дейност.

Един от най-важните аспекти на националните системи от защитени територии е процентът, който те заемат от общата територия на страната. Средно за света той е около 5,19 % а за България 4,95 %.

11-те природни парка на България са:

Беласица, Българка, Витоша, Врачански Балкан (природен парк), Златни пясъци, Персина, Сините камъни, Странджа, Рилски манастир, Русенски Лом и Шуменско плато.

Най-старият български парк обхваща почти цялата планина Витоша - той е обявен през 1934 г. Най-голям природозащитен интерес представляват естествените смърчови гори, най-големият в страната торфищен комплекс с дебелина на места до 2 метра, както и обширните каменни реки и сипеи. Този парк е и най-посещаваната защитена територия в България.

Най-новият природен парк у нас е Беласица - обявен е през 2007 г. Планината се намира на територията на още две държави освен нашата - на Гърция и Македония.

Националните паркове – „Рила”, „Пирин” и „Централен Балкан”, се управляват основно с цел опазване на биологичното разнообразие при изключително строг режим по отношение използването на природните ресурси.

И националните и природните паркове имат относително либерален режим по отношение използването на природните ресурси, стига то да не нарушава биологичното и ландшафтно разнообразие. Те обхващат територии с различна собственост – държавна, общинска, частна, религиозна.

И двата вида паркове поощряват развитието на устойчив и природосъобразен туризъм, образователните дейности и традиционния поминък на местните хора.

Коментари

Новини Варна