IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
07:30 | 4 юни 2023
Обновен: 06:20 | 19 март 2024

Погребват единия от "братя Галеви" днес в България

Издирваният от Интерпол Ангел Христов починал у нас от инфаркт

По материала работи: Слав Велев
Погребват единия от "братя Галеви" днес в България

Единият от популярните като "братя Галеви" - Ангел Христов е починал от инфаркт. Предполага се, че се е прибрал в България преди дни. 

54-годишният Ангел Христов ще бъде погребан днес. Опелото ще е в храма "Св. Георги" в Дупница. 

"Братя Галеви" избягаха от страната през 2012 г. малко преди да получат окончателни присъди от 5 и 7 г. затвор за рекет и изнудване. Двамата с Пламен Галев се издирваха от Интерпол с червена бюлетина, чиято давност изтича през 2024 година.

Елен и Виктор, които са наследници на Ангел Христов, част от тандема Братя Галеви, са стартирали собствен строителен бизнес преди дни.

Те са регистрирали преди дни собствена фирма „Бул-Гая Груп“, чрез която да градят жилищни сгради и офис центрове първо у нас, а след това и в чужбина, уточняват новоизлюпените предприемачи.

На пръв поглед подобни планове изглеждат почти невъзможни за двама младежи, които наскоро са завършили висшето си образование и поне официално нямат никакво имущество и спестявания. Отделно от това фирмата им е с капитал от едва 2 000 лв., което усложнява допълнително нещата, освен ако не вкарат в оборот митичното богатство на баща си, което не е никак малко. 

Твърди се, че макар и принудени да се крият в чужбина заради присъдата им за рекет, Ангел Христов и Пламен Галев контролират десетки бизнеси у нас чрез подставени лица. Офшорните им банкови сметки също са пълни, след като години наред според МВР двамата бандити са ключови играчи в търговията с оръжие и амфетамини.

При разградения двор, в който се е превърнала страната ни заради политическото безвремие, едва ли е проблем част от тайното богатство на Христов да бъде вкарано в оборот чрез фиктивни заеми към фирмата на наследниците му. Подобни схеми за избелване на нелегални милиони се ползват отдавна от родните политици, висши чиновници и магистрати. Примерите как невръстни тийнейджъри с неслучайни родители за една нощ стават бизнесмени и мултимилионери, са безброй.

Така двамата ще имат и легални доходи, с които да оправят високия си стандарт на живот. Все пак Христов е взел мерки перачницата да остане максимално скрита. Фирмата на децата му е регистрирана в Сливен, а за управител е назначена живееща в краен квартал дама. Тя от своя страна е побързала да упълномощи адвокат, който да движи всички финансови и строителни дела, без изобщо да става нужда собствениците да стъпват в града.

Хора от Дупница разкриват, че Виктор Христов никога не е проявявал интерес към бизнеса. Той посвещава цялото си време на семейството и малкия си син. Сестра му Елен пък е пълна негова противоположност – създава първата си фирма „Джи Ейч Ауто Трейд“, на чието име се води и автокъща в Дупница, едва навършила пълнолетие.

Там съдружник й става красавицата Юлияна Бельовска, известна като любовница на Пламен Галев. Макар автокъщата да не може да се похвали със завидни продажби, е идеален параван близките на Галев да се снабдят с безплатни скъпи лимузини, уж за временно ползване.

Бельовска, от която Галев има дете го играе нещо като рекламно лице на съвместния бизнес. Шармантната брюнетка всеки месец тества из улиците на Дупница поредната лимузина, обявена за продажба – от чисто нов „Мерцедес“ до последен модел „Порше“ за над половин милион. Тя е известна в Дупница и с добрите си контакти във властта. В приятелския й кръг е дупнишката прокурорка Радослава Митева и разследващи полицайки от тамошното РПУ.

Твърди се, че Христов е заимствал схемата за осигуряване на легален бизнес на децата си от Галев. Единствената разлика е, че тя е приложена в Англия, а не у нас.  Съпругата му Емилия, дъщеря им Светослава и синът Георги от години живеят в Лондон. Настаняват се в огромен апартамент в най-тузарския квартал „Саут Кенсингтън“, чиято цена според брокери е над 2 млн. паунда, пише "Уикенд".

Създадената от Светослава Галева „SPG & Partners“ се занимава с управление на семейни богатства. В интернет сайта на компанията са изброени услугите, които тя и нейните служители предлагат. Сред тях са създаване на специални семейни фондове, които да въртят фамилните капитали, оптимизирайки дължимите данъци. Като бонус е и гарантираната дискретност относно истинските собственици на тайните корпорации и направените от тях инвестиции по света. Подобна анонимност е от огромна полза за хора, които няма как да докажат произхода на богатството си. Нищо чудно сред клиентите й да е и Ангел Христов, който подобно на другия брат Галев е започнал опити да прехвърли милионите си, скътани по офшорни сметки към своите деца.

Коментари

Новини Варна