IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
13:00 | 5 юни 2023
Обновен: 14:22 | 25 април 2024

Нито един против второто искане за оставката на Гешев

Това е политическа поръчка на ГЕРБ, или тоталитарен преврат, заяви главният прокурор

По материала работи: Слав Велев
Нито един против второто искане за оставката на Гешев

Снимка: БГНЕС

Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) определиха като допустимо второто искане по предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Кадровиците гласуваха с 19 гласа "За", без нито един против и въздържали се.

Искането е внесено от магистратите Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. В него се твърди, че главният прокурор е нарушил етичния кодекс на магистратите - визират се изнесените чатове и записи по време на пресконференцията му 15 май, сочи се и изразът, употребен от Иван Гешев по отношение на народните избраници - "политически боклук". Според четиримата прокурори обвинител №1 е използвал език, който според тях е в нарушение на Етичния кодекс на магистратите, предаде БГНЕС.

Малко преди това магистратите не подкрепиха спиране на процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че ще представи допълнителни доказателства и заплашителното срещу него писмо от свидетели. Той увери, че няма да отсъства от процедурите, освен при извънредни обстоятелства.

Главният прокурор Иван Гешев вижда зад второто искане за предсрочното му освобождаване опит за политическа намеса в съдебната власт и на практика нейното превземане. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който този път реши да присъства лично на дискусията. Припомняме, миналата седмица главният прокурор представи документ, че по време на обсъждането е в Бургас за отдавна планирана международна конференция.

Искането е внесено от Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. В него се твърди, че главният прокурор е нарушил етичния кодекс на магистратите - визират се изнесените чатове и записи по време на пресконференцията му 15 май, сочи се и изразът, употребен от Иван Гешев по отношение на народните избраници - "политически боклук". Според четиримата прокурори обвинител №1 е използвал език, който според тях е в нарушение на Етичния кодекс на магистратите.

Припомняме, че членове на прокурорската колегия вече имат едно искане за отстраняване на Гешев, като то вече беше обявено за допустимо от Пленума на ВСС. То е свързано с допускането на израелския експерт на мястото на инцидента с кортежа на Гешев.

Иван Гешев заяви, че е наясно с предмета на днешното заседание, но предвид извънредната ситуация, която не е свързана с юридическите основания, а с моралните вече аспекти, свързани с независимостта на съдебната власт, не смята, че трябва да бъде ограничаван в предмета на дискусията.

Гешев посочи, че зад мотивите за предсрочното му освобождаване стои политическото влияние на партия ГЕРБ. Смята обаче, че не е политическа поръчка, а опит за превземане на съдебната власт и тоталитарен преврат от хора, които са безпринципни и чието уважение на правото и законността са фрапантни, коментира главният прокурор.

По думите му, независимо какви политически бури има, държавната администрация трябва да функционира. Всичко това прилича на кървави чистки и тоталитарна репресия. Хора, които искат да изтърбушат съдебната система, това може да стане само през труповете, които са загинали в името на държавата, каза Гешев в типичния си стил.

Според главния прокурор политиците "яхат държавността като бащиния" с цел да се разправят с враговете си. "Аз съм враг на този, който нарушава закона и Конституцията. Това прилича на най-лошия възможен сценарий и опит да се обхване изпълнителна, законодателна и съдебна система. Може би ще искат да овладеят и президента", отсече Гешев.

Той запита защо магистратите бързат да го отстранят. Защо не изчакате да видим какво ще стане в борбата срещу мафията? Защо толкова се бързо, недоумява главният прокурор.

Гешев изтъкна, че да се махне една личност от поста на главен прокурор прилича на сталинизъм. Целта е да се защити Бойко Борисов и да се извади кирливото бельо на някои колеги, смята главният прокурор.

Гешев обаче бе категоричен, че няма да се откаже от мисията си. Той се пошегува със слогана на ГЕРБ, че искат да сложат ред в хаоса, като той се закани, че ще се опита да сложи ред в съдебната система. Той определи като лъжа твърденията, че прокуратурата е всемогъща. Какво не ѝ харесват на прокуратурата, запита обвинител номер едно.

Гешев подчерта още, че няма да позволи да се пипа Конституцията с мазни пръсти.

Адвокатът на главния прокурор Иван Гешев - Радостина Томова заяви, че настоящият ВСС поради изтекъл мандат няма правните основания да отстрани обвинител №1. Тя е запозната с практиката на Конституционния съд и че делата, които са образувани пред него не са съдебни дела, но нормата на закона не прави уточнението, че става въпрос за съдебни дела.

Томова съзнава, че практиката на ВКС и на ВАС по отношение на спиране на производството по отношение на висящи дела съществува известно разминаване. Тя напомни, че е направила отвод на предложителите за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев с мотив, че е незаконосъобразно. Когато едно лице е преживяло атентат, е неморално, когато зад гърба му се обсъжда предсрочно прекратяване на правомощията му, било то и главен прокурор, защити Томова Гешев.

Коментари

Новини Варна