IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:00 | 21 юни 2023
Обновен: 12:11 | 28 април 2024

Илиана Иванова и Даниел Лорер са кандидатите ни за еврокомисар

Tази позиция се полага на партията-победител от изборите, смята Бойко Борисов

По материала работи: Слав Велев
Илиана Иванова и Даниел Лорер са кандидатите ни за еврокомисар

Колаж: БНТ

Илиана Иванова, предложена от ГЕРБ-СДС и Даниел Лорер, номиниран от ПП- ДБ са двете номинации на България за еврокомисар на мястото на Мария Габриел, която е външен министър, а след 8 месеца следва да бъде и ротационен премиер.

Коя е Илиана Иванова - номинирана от ГЕРБ за еврокомисар

Илиана Иванова от Европейската сметна палата е кандидатурата на ГЕРБ-СДС за еврокомисар. Лидерът Бойко Борисов смята, че тази позиция се полага на партията-победител от изборите у нас и изтъкна, че "Продължаваме промяната" дори нямат европейско партийно семейство.

"Ние днес взехме решение за Илияна Иванова - много познато лице в Брюксел, много компетентна. Имахме още няколко кандидата - достойни, но партията застана зад Илияна Иванова. Кой трябва да е българският еврокомисар? Естествено от победителя от изборите и от тези, които са участвали в създаването на трите институции навремето. Тука е принципа докато всичко не се договори, нищо не е договорено. 5 дни се прави това нещо тогава в Брюксел. Аз навремето съм участвал, когато се правеха председател на ЕП, европейски съвет и ЕК, помните тогава председател беше Манфред Вебер и тогава за нас, за България, беше оставена квота за жена с много хубав ресор от ЕНП", каза Борисов.

Градивно напрежение винаги има между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ смята другият кандидат Даниел Лорер. Той не се притеснява от конкурент жена за поста на еврокомисар. Смята, че ресора на Мария Габриел беше освободен едва преди няколко седмици и затова е много възможно същия ресор да бъде даден и на бъдещия български комисар.

Даниел Лорер: Аз съм една от кандидатурите за еврокомисар на България, очакваме и предложението на ГЕРБ

"Аз ще съм едната от двете кандидатури за еврокомисар на България. ЕК на председателят Фон Дер Лайен започна с отношение 15 на 12- мъже- жени. По средата на тази комисия Ирландия се наложи да замени комисаря си и той беше заменен от мъж с жена, така че стана 14 на 13. Сега, дори и да бъде избран мъж за представител на България, това отново ще върне комисията в съотношението, което тя е започнала, така че нямаме никакъв проблем с рамките, вече поставени от настоящия председател на ЕК. Премиерът е преценил, че не само ПП, а и ГЕРБ ще могат да излъчат своя кандидатура, така че мисля, че това е един добър знак за добър тон. Градивно напрежение винаги има, вие го виждате и в парламента и важното е България да се движи наред и най-важното да имаме представител на масата на Еврокомисията, когато с решават съдбините на целия континент", каза Даниел Лорер, депутат от ПП-ДБ, цитиран от БНТ.

Йотова: От визитата на Габриел в ЕК липсва най-важната новина - какъв ще е ресорът на новия български комисар

Вицепрезидентът Илияна Йотова написа в Facebook, че от първата официална визита на вицепремиера и външен министър г-жа Габриел в Европейската комисия липсва най-важната новина - какъв ресор ще получи новият български комисар. Тя допълва, че решението за ресора на българския комисар не може да се взема "на тъмно", без дискусия между всички институции, независимо че предложението трябва да бъде дадено само от една.

Коментари

Новини Варна