IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
12:00 | 28 юни 2023
Обновен: 11:06 | 28 април 2024

Пеевски се отказа от мястото си в конституционната комисия

Лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се събраха на среща за съдебната реформа и промените в Конституцията

По материала работи: Слав Велев
Пеевски се отказа от мястото си в конституционната комисия

Снимка: Десислава Кулелиева/БНТ

Делян Пеевски се отказа от мястото си в конституционната комисия. Това стана ясно след срещата на лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които се събраха в парламента заради съдебната реформа и промените в Конституцията.

Депутатът от ДПС обяви, че се отказва от мястото си в комисията по конституционни въпроси, а малко по-късно стана ясно, че комисията ще бъде съставена наново - без политически лица, на експертен принцип.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че приема като несериозно обсъждането на конституционните промени, затова социалистите няма да участват в разговорите.

Отзвук в парламента имаше и от вчерашната лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че на нея не е постигнат консенсус, а е очертана още една разделителна линия, предаде БНТ.

Борисов: Срещата с ПП-ДБ произведе още една разделителна линия

"Колкото по-бързо забравим тази среща, толкова по-добре. Защото тя не произведе нищо. Освен една нова разделителна линия - помпозната проява за издигане на кандидат-кмет за София месеци преди изборите. Асен Василев дойде, пи кафе и отиде на среща с украинската посланичка. Нито тема по управленската програма, защото бюджетът е отражение на управленската програма. Доколкото разбрах, господин Василев ще е в Брюксел, няма да е тук да го защитава тези дни. Не го обсъждахме изобщо. От нас се иска само да натискаме копчето", каза той.

От своя страна Асен Василев посочи, че лидерската среща по-скоро е била концентрирана върху работата на парламента, а не толкова работата на кабинета. Коментар направи и другият съпредседател на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков.

"Това, което се разбра вчера е, че не може всичките проблеми на държавата да се решат с един разговор. И трябва да направим общата ни култура да бъде ежеседмчина среща по всички важни въпроси. Аз вярвам, че ако този диалог го институционализираме по този начин, ще имаме много по-добри резултати от този момент".

Премиерът Николай Денков призова за търсене на консенсус и каза, че коалиционно споразумение изисква много време, което те нямат.

"Да се подготви едно коалиционно споразумение трябва доста време - месеци. Ние нямаме това време. Трябва да действаме сега и веднага. Затова единственият подход, който аз съм видял да работи в момента, е именно този с търсенето на консенсус. Не е лесно, но работи. Това, което трябва да се реши, е как да се осигури законодателната програма, без която няма смисъл цялото усилие. Основното напрежение е по отношение на гласуването на законопроектите. Имаше няколко гласувания, които не съответстваха на тази сглобка на партиите, които подкрепят правителството. Това е признак за проблем - те би трябвало да гласуват заедно по законодателната програма".

Коментари

Новини Варна