IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
14:30 | 28 юни 2023
Обновен: 01:53 | 21 май 2024

Вижте какви са параметрите на Държавния бюджет за 2023 г.

Растеж на БВП с 1.8% и 3% дефицит - Асен Василев представи план-сметката

По материала работи: Слав Велев
Вижте какви са параметрите на Държавния бюджет за 2023 г.

Финансовият министър официално представи своя вариант на държавен бюджет за 2023 година. Той изцяло стъпва върху предложения през пролетта от служебното правителство проект, но е променено съотношението между приходите и разходите, така че недостигът в бюджета да е до 3%, а не първоначално заложеният дефицит от над 6 на сто.

Снощи план-сметката беше публикувана на сайта на ведомството.

Какво предвижда Бюджет 2023?

- Предложеният проект на бюджет е с дефицит 3%, дефицитът на касова основа е 2.5%. Разликата е заради предстоящото второ плащане по ПВУ. Запазена е макрорамката на служебния кабинет, за да може бързо да влезе в НС и да имаме бюджет до юли, каза Василев, предаде БНТ.

- Макрорамката предвижда растеж на БВП от 1.8%, за 2024-2025 г. растежът се увеличава малко над 3%. Средногодишната инфлация е разчетена на 8.9% и се очаква през следващите две години да спадне между 3-4%.

- Запазена е текущата рамка на данъчните ставки, само ставката на газ се вдига на 20%.

- Напълно е осигурено увеличението на пенсиите от 12% според "швейцарското правило", което влиза в сила от 1 юли.

- Осигурени са средствата за учителските заплати, запазени са средствата по всички други социални програми, като част от тях са увеличени, с оглед инфлацията и ръста на минималната работна заплата.

- В здравеопазването са разчетени достатъчно средства за болнична помощ, така че да се достигнат минималните работни заплати от 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв за лекар. Заделени са повече средства за превенция ида няма ограничения в направленията.

- В отбраната е заложен малко повече - 1.88% тази година и 2% за следващите две години.

- По отношения на средствата от ЕС е разчетено получаването на средства само от второто плащане. За трето и четвърто имаме изоставане и средства не са разчетени.

- По отношение на дълговата политика - в края на 2023г. е предвидено дълга да бъде 22% - няма съществени изменения.

- Има дадени допълнителни средства за образование, наука, спорт, младежки спортни програми за деца и фондове за култура и изкуства.

- С новия бюджет се запазва размера на минималната работна заплата от 780 лева. Увеличават се обаче майчинските за втората година със 70 лева от 1 януари.

"Не е нормално държавата да приема бюджет в средата на годината, това прави от една страна приемането на бюджета по-лесно, защото сме видели какво се е случило през първите шест месеца, но от друга страна създава непредвидимост за фирмите и за гражданите. Новият проект на държавен бюджет е написан изцяло на базата на представения от служебното правителство вариант. Намалени са обаче разходите и са заложени по-високи приходи.

Що се отнася до данъчните приходи, да - те са напрегнати, но изпълними. И миналата година приехме бюджет с допълнителни данъчни приходи над разчетите, които бяха предвидени, но макар и трудно те бяха изпълнени в края на годината", каза Асен Василев.

По думите на финансовия министър капиталовите разходи макар и рекордни, не могат да се осъществяват от ведомствата. Поне това показва бюджета за 2022 година.

"Това в краткосрочен план може да зарадва един министър на финансите, тъй като ще има по малко разходи, но в дългосрочен план е изключително пагубно за държавата, защото необходими инвестиции не се извършват", каза той.

В новият бюджет са заложени допълнително и 111 млн. лева заради увеличената линия на бедност до 504 лева.

Новият бюджет трябва да бъде приет до 31 юли, за да влезе в сила от 1 август. Срещу него официално се обявиха от БСП, които заявиха, че няма да го подкрепят в парламента, а ще предложат алтернативен.

Коментари

Новини Варна