IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:45 | 25 април 2023
Обновен: 17:33 | 28 април 2024

БСП няма да подкрепи проектобюджета на служебния кабинет (ВИДЕО)

В него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален, заяви Нинова

По материала работи: Слав Велев
БСП няма да подкрепи проектобюджета на служебния кабинет (ВИДЕО)

Кадър: БНТ/Фейсбук

Изпълнителното бюро на БСП взе решение социалистите да не подкрепят проектобюджета, внесен от служебното правителство. Това обяви на пресконференция лидерът на партията Корнелия Нинова.

"В него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален. Има необосновани разходи, защото са заложени 10 млрд. лв. за капиталови разходи. Това е повече от предходни години, а и практиката показва, че не се харчат. Освен това става дума за 10 млрд. само за половин година. Няма и обосновка за какви проекти са тези разходи. От това перо могат да се намалят разходи. Занижени приходи, защото се предвижда отмяна на досегашната практика да се събира 100% дивидент от държавните дружества. Това се променя на 50%, което ощетява бюджета с половин милиард. Антисоциален – защото се допуска най-бедните и уязвимите да понасят най-голямата тежест от кризата", посочи Нинова, предаде БНТ.

БСП ще настоява за вдигане на минималната работна заплата на 850 лв. от 1 юли, а майчинството за втората година да е равно на минималната заплата.

Според социалистите заложеният дефицит от 6,4% е завишен. По техните сметки е реално да се заложи дефицит от 4%-4,5%.

"Притискането на дефицита под 3% само и единствено, за да се влезе в еврозоната, не е уместно. Но предложеният дефицит от 6,4% не е реален. Той е завишен с разходи, срещу които не стои обосновка", посочи Нинова.

Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ съставят правителство, БСП ще бъде опозиция на това правителство, каза още председателят на социалистическата партия.

Съветът по финанси към Националния съвет на БСП обсъди предложения от служебното правителство законопроект за Държавен бюджет за 2023 г. Беше направен обстоен анализ на неговите параметри, като бяха взети под сериозно внимание бюджетните практики на държавите членки на ЕС в техните бюджети за текущата година, както и в проектобюджетите им за 2024 г.

Коментари

Новини Варна