IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:00 | 29 юни 2023
Обновен: 20:19 | 29 април 2024

Петровден е! Празнуват българските занаятчии

Отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата

По материала работи: Слав Велев
Петровден е! Празнуват българските занаятчии

Днес църквата чества паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел. Според народните вярвания Св. Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

Редица обреди и традиции, свързани с народните вярвания се изпълняват на Петровден. На този ден се коли „петровско пиле”. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. На този ден не бива да се върши важна земеделска работа. При суша се прави молебен за дъжд.

Днес имен ден празнуват всiчки с имената Петър, Петя, Петрана, Павел, Павлина, Пoлина, Камен и др. Честит празник на всички именици!

На Петровден празнуват и българските занаятчии. 29 юни е обявен още за празник на градовете Белоградчик, Етрополе, Лясковец, Павликени и Своге.

На 29 юни отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата. В някои области на страната ще се проведат различни инициативи. Във Велико Търново пък започва специализирана полицейска операция „Пешеходец”.

Темите, които ще са ключови през днешния ден, са опасността от използването на мобилни телефони, докато шофираме, високата скорост, поставянето на коланите и безопасността на пешеходците.

Варна също отбелязва Деня за пътната безопасност с редица инициативи, сред които раздаване на сувенири на шофьорите и протест.

Коментари

Новини Варна