IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:15 | 29 юни 2023
Обновен: 19:47 | 8 май 2024

Василев иска: Не плащаш глоба на КАТ - слизаш от колата, не можеш и да я продадеш

Заплатите в ресторантите да бъдат изплащани само по банка, предлагат още от МФ

По материала работи: Слав Велев
Василев иска: Не плащаш глоба на КАТ - слизаш от колата, не можеш и да я продадеш

Министърът на финансите Асен Василев/Снимка: АРХИВ

Колите да не могат да минат на технически преглед и да не може да бъдат продадени, ако собственикът има неплатени глоби на КАТ, предлагат от Министерство на финансите.

Хората и фирмите няма да могат да използват колите си, ако не са платили някоя глоба на КАТ. Собствениците няма да могат да продадат имот или автомобил, ако имат неплатена глоба.

За да мине един автомобил на технически преглед, собственикът ще трябва да е платил всички глоби и фишове за нарушения на Закона за движение по пътищата, които са извършени с това превозно средство. Това са част от предлаганите данъчни промени, които съпътстват подготвения от Министерство на финансите проект на бюджет за 2023 г., пише "Труд".

Така реално правото на човек да кара колата си се обвързва с плащането на глоби. През 2020 г. от МВР не позволяваха хората да напуснат страната, ако на границата се окаже, че имат неплатени глоби на КАТ. Това създаваше огромни проблеми на хората и опашки на граничните пунктове. В крайна сметка Конституционният съд реши, че отнемането на книжката и спирането на колата от движение за неплатени глоби е противоконституционно. Съдът мотивира решението си с това, че тези ограничения не целят безопасността на пътя, а по-лесно събиране на глобите. Според Конституционния съд, това че държавните институции не могат да съберат глобите не е основание за физическото санкциониране на гражданите.

Сега с предложените промени отново се ограничават правата на хората, ако не са платили някоя глоба. Защото по закон човек няма право за кара автомобил, който не е минал на технически преглед. Резултатът от промяната няма да бъде подобряване безопасността на движение, а напротив - влошаване на ситуацията. Ако човек няма пари, за да плати глобите си, ще продължи да кара колата си, без да е минал на технически преглед, а това реално може да доведе до катастрофа, ако автомобилът има някаква неизправност. Проблем ще имат и фирмите, които притежават десетки автомобили, а за плащането на данъци и глоби отговарят в счетоводството, а не шофьорите, които се грижат за безопасността на колите.

Друга съществена промяна предвижда да бъдат увеличени възможните начини за връчване на глоби и фишове за нарушения на пътя. Връчването ще може да става както лично на шофьора срещу подпис от органите на пътната полиция, така и от други служители на МВР. Също така връчването ще може да се извършва и с препоръчано писмо с обратна разписка, както и по електронен път на посочена от човека електронна поща. Освен това специално е записано, че при издаване или подмяна на шофьорска книжка, както и при регистрация на автомобил или ремарке, хората ще бъдат длъжни да посочат електронна поща за връчване на електронни фишове и наказателни постановления по електронен път. Ако човек не използва всеки ден интернет, за да следи дали не са го снимали с превишена скорост, проблемът остава за него.

Освен това предлагат актовете и фишовете да може да бъдат връчвани не само на собственика, а и на ползвател на превозното средство. Само през миналата година са издадени над 1,1 млн. електронни фиша за превишена скорост в случаи, когато шофьори­те са заснети с камери. Отделно на шофьорите са издадени над 240 хил. акта за административни нарушения.

Друга съществена промяна предвижда хората и фирмите да не могат да продадат кола или имот, ако имат някаква неплатена глоба, включително и електронен фиш за превишена скорост. И в момента това е забранено, но предвидената санкция често не отговаря на размера на задълженията, става ясно от мотивите към предложените промени. Затова от Министерство на финансите предлагат при продажба на кола или имот нотариусите да проверяват по електронен път дали собственикът има някакви задължения. За целта те ще имат достъп до данните от данъчно-осигурителната сметка на хората и фирмите. И едва след като задълженията към хазната бъдат платени нотариусите ще изповядват сделката. Като специално е предвидена възможност задълженията да бъдат платени от купувача на колата или имота, като преведе част от парите по сделката в държавната хазна.

Метанът и газът за автомобили ще поскъпнат заради връщане на акциза.

Метанът и газът за автомобили ще поскъпнат, а сметките за парно ще бъдат рекордно високи през следващата зима. От 1 август да бъдат върнати акцизите за втечнения нефтен газ (LPG) и за метана за автомобили, предвижда проектът на бюджет, подготвен от Министерство на финансите.

През миналата година акцизите за тези горива бяха премахвани заради високите им цени, като беше решено да бъдат без налози до средата на 2025 г. Сега, тъй като цените на горивата се върнаха на близки до старите нива, акцизът за метана и за LPG се предлага да бъде върнат. Акцизът за втечнения нефтен газ (LPG) от 1 август ще бъде 340 лв. за 1000 литра, което прави по 34 ст. за литър. Като се добави и ДДС, се оказва че налозите във всеки литър газ ще нараснат с около 41 ст. Акцизът за метана ще бъде върнат на старото ниво от 0,85 лв. за гигаджаул. Това прави по около 5 ст. на кг. Като се добави и ДДС налозите във всеки килограм метан ще нараснат с 6 ст. Освен това още от 1 юли се връща стандартната ставка на ДДС за метана от 20%, след като временно беше намалена на 9%. Което допълнително ще увеличи цената на метана с около 20 ст. за кг.

ДДС за парното в момента е 9% и още от 1 юли ще се върне на стандартната ставка от 20 на сто, както беше решено още през миналата година. Така през следващата зима сметките за парно ще бъдат с около 10% по-високи, независимо, че цената на газа на международните пазари се върна на нивата от преди войната в Украйна.

От 1 август 2023 г. ще бъде въведен и акциз за течностите за електронни цигари, несъдържащи никотин, и за заместителите на тютюна, съдържащи никотин. Акцизът за течностите за електронните цигари, несъдържащи тютюн, ще бъде 30 ст. на милилитър до края на годината, 35 ст. през 2024 г. и 40 ст. за 2025 г. Същият ще бъде налогът и за течностите, съдържащи никотин, което представлява увеличение спрямо приетата през миналата година таблица за повишаване на акциза през годините. Акцизът за заместителите на тютюн, съдържащи никотин, ще бъде 90 лв. за кг. до края на година, 95 лв. през 2024 г. и 105 лв. през 2025 г. Това се отнася за никотинови продукти, съставени изцяло или частично от прах, частици от паста/гел или комбинация от тези форми, включително в опаковки под формата на пакетчета (паучове), които съдържат никотин.

Намалените данъчни ставки на ДДС от 9% за ресторанти и спортни съоръжения, както и нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното ще продължат да действат до края на годината.

От 1 юли е планирано увеличение и на тол таксите. Очакваните допълнителни приходи от това са в размер на 215,7 млн. лв. за 2023 и 40 млн. лв. за 2024 г.

От 1 януари е предвидено и въвеждане на национален допълнителен данък в съответствие с Директива на ЕС за осигуряване на глобално минимално ниво на данъчно облагане за групите на мултинационалните предприятия и големите местни групи. Корпоративният данък за големите мултинационални компании с годишни приходи над 800 млн. евро ще бъде увеличен от сегашните 10% на 15 на сто. Това ще засегне предимно банките, ако са част от мултинационална група, както и големите търговски вериги. Промяната ще осигури допълнителни приходи в бюджета за 2024 г. в размер на 220 млн. лв.

Заплатите в ресторантите да бъдат изплащани само по банкова сметка, предлагат от МФ.

Хората да имат право да не плащат сметката си, ако в ресторант, заведение или бар не им дадат касова бележка. Тази промяна в Закона за ДДС предлагат от Министерство на финансите като мярка срещу сивата икономика. Такава практика от години съществува в Гърция.

Но ефектът от такава мярка ще бъде много ограничен. Почти всички ресторанти вече дават касови бележки. Проверките на НАП установяват, че нарушенията са доста по-трудни за установяване. Например използване на два касови апарата - един за пред клиентите и един за пред НАП. Много по-често касови бележки не дават продавачи на дюнери и сладолед, фризьори и майстори, които правят ремонти в дома. Но за тях правилото, че няма да плащаш, ако не ти дадат касова бележка, няма да важи.

Заплатите във всички фирми с над 50 души персонал, както и на дружествата, които предлагат ресторантьорски и кетъринг услуги, да бъдат изплащани само по банков път, предлагат още от Министерство на финансите като мярка срещу сивата икономика. В мотивите към предложението се посочва, че големите фирми са в населени места където има банкомат и даването на заплатите по банкова сметка няма да затрудни хората. А в ресторантите имало по-голям риск от заобикаляне на законите.

Всъщност много големи фирми събират работниците си с автобуси от съседни по-малки населени места. При приемане на промените може да се наложи организирано извозване и до банкомата, защото в селото, където живее работникът, банкомат няма. А по отношение на работещите в ресторантите не става ясно как новото изискване ще стопира практиката хората официално да работят на ниска заплата, а останалата сума да получават в брой.

С друга промяна в данъчните закони предлагат всеки месец с декларациите по ДДС фирмите да подават данни в НАП и за наличните пари в каса, както и за сумите, които са взети в брой от собственика. Като тази информация ще се дава с 44 дни закъснение - до 14-то число на втория месец след месеца, за който се отнася. Целта е по-строг контрол върху отчитането на оборотите, парите в касите и сумите, които взимат собствениците. В тази връзка се предлага и дивидентите да бъдат изплащани само по банкова сметка.

Само родителите на децата от 6. и 7. клас ще останат без финансова подкрепа.

Само родителите на децата от 6. и 7. клас ще останат без помощ в размер на 300 лв. за новата учебна година. До миналата година само родителите на деца, които са записани в първи и осми клас, получаваха подкрепа в размер на 300 лв. Като сумата се дава на две части - в началото на учебната година и в началото на втория срок, ако детето няма много отсъствия.

При предишния парламент беше решено тази подкрепа да бъде разширена и за учениците от 2., 3. и 4. клас, като реално за първи път помощта за тези деца ще бъде изплащана за учебната 2023-2024 г.

С подготвения от Министерството на финансите проект на бюджет за 2023 г. се предлага помощта и за учениците от 2., 3. и 4. клас също да бъде в размер на 300 лв. Освен това се предлага право на това подпомагане да имат и родителите на деца от 5. клас. Така само учениците от 6. и 7. клас ще останат без финансова подкрепа за купуване на учебници и униформи в началото на учебната година. Това може да се счита за дискриминация, коментираха юристи, които “Труд news” потърси за коментар. С какво учениците от 6. и 7. клас са по-различни от останалите, за да не получат помощи.

Парите за втората година от майчинството и минималният осигурителен доход ще бъдат увеличени на 780 лв. от 1 август.

Майките пред втората година след раждане на детето ще получават по 780 лв. на месец. В момента те получават по 710 лв. С подготвения от Министерство на финансите проект на бюджет е предвидено промяната да влезе в сила със задна дата - от 1 януари 2023 г.

Ще бъдат увеличени и обезщетенията, които получават бащите за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Бащите имат право на два месеца платен отпуск, за да гледат детето си докато навърши 8 години. Като могат да вземат отпуска на няколко части. През това време ще получават обезщетение като майките - в размер на 780 лв. на месец. Промяната също ще влезе в сила със задна дата от 1 януари. Как ще бъдат изплатени парите на родителите, които през първите месеци на годината вече са ползвали тези обезщетения ще бъде обявено от социалното министерство. Но парите за изплащане на сумите са осигурени, увери министърът на финансите Асен Василев.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се, както и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите ще бъде увеличен от сегашните 710 лв. на 780 лв. от 1 август 2023 г. След това от 1 януари 2024 г. и 2025 г. минималният осигурителен доход ще нараства заедно с минималната заплата. От 1 януари 2024 г. минималната заплата ще бъде увеличена, за да достигне 50% от средната, увери Асен Василев. Прогнозите на Министерство на финансите показват, че от началото на 2024 г. минималната заплата ще бъде 935 лв., а от януари 2025 г. ще стане 1030 лв.

Коментари

Никола ( преди 9 месеца )
Много глупаво искане. Тез се показват колко са *** с тези си изказвания.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна