IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
11:40 | 29 юни 2023
Обновен: 01:56 | 3 май 2024

МОСВ: Българската акватория на Черно море е чиста

Прогнозата до 6 юли се запазва благоприятна, информират от екоминистерството

По материала работи: Слав Велев
МОСВ: Българската акватория на Черно море е чиста

Снимката е илюстративна: Черно море/АРХИВ

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ във Варна не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента с язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна. Това информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 6 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в акваторията на Украйна.

Първите резултати от изследванията на взетите на 27 юни на се очакват в рамките на 10 дни. Пробонабиране от три пункта във вътрешните морски води се извършва от Басейнова дирекция „Черноморски район“.

МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Радиационният фон в Одеска област е в норма. За това информира българското посолство в Киев в редовната си информация, изпратена до екоминистерството. 

Коментари

Новини Варна