IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
14:55 | 7 юли 2023
Обновен: 20:05 | 4 май 2024

Депутатите казаха "Не" на референдума за еврото

"За" допускане на допитването гласуваха от "Възраждане", БСП, ИТН, двама от ПП-ДБ и независимият Радостин Василев

По материала работи: Слав Велев
Депутатите казаха "Не" на референдума за еврото

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Народното събрание не допусна провеждането на референдума на "Възраждане" с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година".

"Против" референдума гласуваха по-голямата част от депутатите от ПП-ДБ (двама гласуваха "за", а един - "въздържал се"), всички депутати от ДПС и 14 народни представители от ГЕРБ-СДС, предаде БНТ.

"За" референдума гласуваха депутатите от "Възраждане", БСП, ИТН и независимият Радостин Василев.

По-голямата част от народните представители от ГЕРБ-СДС гласуваха "въздържал се".

Преди това искането не беше прието на правна комисия. Сред мотивите са, че искането противоречи на Закона за референдумите и че с присъединяването ни към Евросъюза сме приели влизането в еврозоната.

От "Възраждане" смятат, че поведението на парламентарните групи е недемократично.

"Радвам се, че ще има ротация - да има друг председател на правна комисия. Не ви ли е срам този парцал да ми го предлагате тук да го гласуваме. И да излизате и да говорите кое било законосъобразно. Г-жо Рангелова, защо не кажете, че всички говорят, че въпросът е незаконосъобразен, но нито една от тези демократически партии няма да сезира Конституционния съд. Нито от ГЕРБ, нито от ПП-ДБ, ще го сезираме ние", заяви Петър Петров от "Възраждане".

"Това не е демокрация, това е тоталитаризъм и това е една крачка преди да тръгнат камионетките. Това е както премиерът излиза и обявява една партия за фашистка и че трябва да бъде забранена и праща Икономическа полиция. Следващата стъпка е да започне да товари опозицията в камионетки", допълни Цончо Ганев от "Възраждане".

"Има събрани такива подписи, те са валидни щом са проверени и затова днес този проблем се поставя за решение от Народното събрание", добави Бранимир Балачев, ГЕРБ-СДС.

"Аз лично и колегите от "Има такъв народ" сме убедени, че колкото по-скоро влезем в еврозоната е добре за България. Като убедени демократи смятаме, че ограничаването на българите да изразят мнение на референдуми е много лоша практика", каза още Гроздан Караджов, ИТН.

Коментари

Новини Варна