IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:30 | 12 юли 2023
Обновен: 12:33 | 29 април 2024

Искат приравняване на украинските студенти с българските

Към момента над 87 хил. са бежанците от Украйна, които са намерили подслон у нас

По материала работи: Слав Велев
Искат приравняване на украинските студенти с българските

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Доброволци и общественици предлагат редуциране на таксите за обучение в българските държавни университети на бежанците от Украйна, а младежите, които желаят да учат у нас да бъдат приравнени на българските студенти или на тези с международна закрила.

Към момента над 87 хил. са украинските бежанци, които са намерили подслон в България, сочат данните на правителствения портал България за Украйна.

Много от младежите искат да следват в български университети, но годишната такса, от средно 3 хил. евро на година, е непосилна. Това е записано в писмо, изпратено до премиера акад. Николай Денков и образователният министър Галин Цоков, предаде БНР.

В края на юни, казусът вече е обсъждан веднъж в Министерство на образованието, но до решение не се е стигнало.

Такова обаче има в почти всички европейки страни. Това е и основната причина завършващите средно образование украински зрелостници и младежи, които пребивават у нас в последната година и половина масово да се насочват в държави като Чехия, Полша, Франция и Германия, където проблем да учат висше образование няма, каза Наталия Елис от украинската общност – една от подписалите апела.

Коментари

Новини Варна