IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:45 | 14 юли 2023
Обновен: 05:39 | 30 април 2024

Екоминистърът: Няма основания вече да се повдига въпросът за замърсяването от Украйна в Черно море

Kазусът с Каховка бил много сериозен за екологията, но само за територията на бившата съветска република

По материала работи: Слав Велев
Екоминистърът: Няма основания вече да се повдига въпросът за замърсяването от Украйна в Черно море

Юлиян Попов/Кадър: БНТ

Няма повече основание да се повдига темата за евентуално замърсяване на българската акватория на Черно море заради изливането на водите от Нова Каховка. Това заяви в "Денят започва" по БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

"Разбира се, състоянието на морската вода е нещо, което трябва да се следи. И във всеки момент, в който някой нещо забележи, е добре да ни уведоми. От началото на войната Черноморието и въздуха в тези райони се следи много отблизо. Аз говорих с румънския министър и той не може да разбере откъде идват тези притеснения в България. Самият той ми каза, че в момента семейството му е на морето. Иначе казусът с Каховка е много сериозен за екологията, но той е на територията на Украйна. И аз поставих на европейски съвет създаването на програма за екологичното възстановяване на Украйна. Има много активна пропаганда от страна на Русия и други активни точки, която е документирана с цел да се провалят туристическите сезони в България и Румъния и да се организират протести и т.н.", посочи Попов.

Относно преговорите с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване и развитие, Попов заяви, че в момента се работи върху алтернатива, която страната ни да предложи пред ЕК.

"Тя ще е с фокус върху енергийната ефективност - да се отдели по-голям ресурс върху енергийната ефективност и разрастването на ВЕИ. Когато предложим този пакет, мисля, че с ЕК ще се разберем лесно. Но ние сме разпънати между нещо, което сме обещали и нещо, което парламентът е приел и е рамка, от която не можем да се измъкнем. Но ще намерим решение в преговорите с ЕК", посочи министърът на околната среда и водите.

Юлиян Попов заяви, че няма никакъв шанс въглищните централи да работят през 2038. Правителството ще предложи, обаче, Марица Изток 2 да бъде запазена като стратегически резерв, който да бъде активизиран в случай на криза.

"За въглищните централи хоризонтът е пазарен, в момента работят или на загуба или със специална подкрепа. Частните централи ще започнат да напускат въглищното производство още през следващите години. 2038 е много далече, няма никакъв шанс 2038 да имаме въглищно производство. Но това, което настоявам, е Марица Изток 2 да бъде запазена за стратегически резерв, който да бъде активизиран само в случай на криза по пазарни причини. Няма други фактори, които да работят за този процес.

Коментари

Новини Варна