IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
11:40 | 11 юли 2023
Обновен: 22:48 | 2 май 2024

МОСВ: Водата по Черноморието продължава да е чиста

Резултатите от пробите, взети на 3 юли край Дуранкулак, Шабла и Калиакра, не показват превишения на съответните норми, заявяват от екоминистерството

По материала работи: Слав Велев
МОСВ: Водата по Черноморието продължава да е чиста

Снимката е илюстративна: Черно море/АРХИВ

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море. Няма и притеснения, свързани с чистотата на водите за къпане по Черноморието ни. Това показват данните от мониторинга на морските води след разрушаването на стената на украинския язовир „Нова Каховка“, информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Резултатите от изследване на водните проби, взети на 3 юли от трите  брегови пункта – край Дуранкулак, Шабла и Калиакра, не показват превишения на съответните норми. Данните изключват  потенциално замърсяване на морската околна среда с изследваните  вещества. Резултатите за цезий-137 и тритий за Дуранкулак море и за Дуранкулак бряг са под границите на специфична активност.

Към днешна дата цифровото моделиране и сателитно наблюдение не показват вероятност за навлизане на потенциални замърсители в изключителната икономическа зона на България. Прогнозата за северозападната част на Черно море до 17 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. Миксът от днепровски и днестровски седименти към 3-4 юли в украински води вече не се наблюдава, отбелязват от екоминистерството.

 

Коментари

Новини Варна