IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
16:30 | 30 юни 2023
Обновен: 02:05 | 29 ноември 2023

МОСВ: Черноморската вода в нашата акватория остава чиста

След сигнал за замърсяване: Проверяват плажа в Китен

По материала работи: Слав Велев
МОСВ: Черноморската вода в нашата акватория остава чиста

Снимката е илюстративна: Черно море/АРХИВ

Министерството на околната среда и водите продължава редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента.

Данните от проведеното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове - на 26 юни и от морските пунктове - на 27 юни, не показват потенциално замърсяване на морската околна среда. Измерените стойности във всички шест пункта са под максимално допустимите концентрации и средногодишните стойности.

Според постъпилите в Басейнова дирекция „Черноморски район“ официални данни от радиологичен анализ на пробите за цезий-137 и тритий, взети на 19.06.2023 г. от бреговите пунктове, не се установяват превишения.

Продължава ежеседмичното проследяване на състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Прогнозата за Северозападната част на Черно море до 6 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в акваторията на Украйна.

Министерството на околната среда и водите е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Радиационният фон в Одеска област е в норма. За това информира българското посолство в Киев в редовната си информация.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Експерти от администрацията в Приморско са извършили проверка на плажната ивица в Китен след получен сигнал за замърсяване на морската вода. На място не е било установено такова, увериха от пресцентъра на морската община. Проверена е зоната в близост до устието на река Караагач.

„Ситуацията изглежда спокойна и не бихме искали да се създават излишни притеснения. Временното замътняване се случва в определени периоди на годината, обичайно когато след период на безводие дебитът на река Караагач се увеличи по-рязко и отведе част от пясъчния нанос, натрупан на устието, в морето. Нека изчакаме спокойно да излязат резултатите от пробите на морската вода, които днес бяха взети от компетентните институции”, призова кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов.

Въпреки че плажната ивица е държавна собственост и е отдадена на концесия, общинската администрация ще проследи казуса, посочи още той и допълни, че представители на Община Приморско ще направят регулярни посещения на плажната ивица и през следващите дни.

Междувременно стана ясно, че е извършена и съвместна проверка на Община Приморско, Басейнова дирекция „Черноморски район” към Министерството на околната среда и водите и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас в района на Централен плаж – Приморско и крайбрежната алея на курортния град. И там не са установи замърсявания на морската вода.

Според резултатите “не се констатират брегови източници на замърсяване”, “водата в проверявания участък е видимо чиста, без цвят, без специфична миризма и без опалисценция на повърхността”, обявиха от общината.

Припомняме, че от началото на юни, РЗИ - Бургас извършва регулярни проверки по плажните ивици в Бургаско. До този момент не се съобщава за проби, които са показали отклонения. 

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Коментари

Новини Варна