IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
08:00 | 20 юли 2023
Обновен: 12:40 | 1 май 2024

Илинден е! Къпането в моретa и реки е забранено

На 20 юли светът отбелязва Международния ден на шахмата

По материала работи: Слав Велев
Илинден е! Къпането в моретa и реки е забранено

Днес честваме Свети Илия - повелителят на стихиите по нов стил. Според православният календар на 20 юли се почита свети пророк Илия. В народния календар под влияние на житието на светеца, св. Илия се приема и почита като повелител на небесните стихии – господар на гръмотевиците, светкавиците и дъждовете. Тази власт Бог му поверил при подялбата на света между светците. Според народната вяра, когато св. Илия препуска по небето с огнената колесница, впрегната с четири коня се получават гръмотевиците и светкавиците. Легендите разказват още, че когато светецът търкаля бъчви в небесата, тогава гърми на земята. Затова народът ни нарекъл св. Илия "Гръмовник".

По традиция на Илинден в чест на светеца се коли курбан с петел. Стопанките изпичат погача. Организират се общоселски сборове с жертвоприношение мъжко чифтокопитно животно - бик, вол или теле. Курбанът се освещава и трапезите се нареждат на могила, край параклис извън селото, под стари дъбови дървета. Вярва се, че така ще омилостивят светеца и ще предпазят селището от градушка и наводнения. И днес в църквите и манастирите, чийто патрон е св. Илия, се правят големи празненства с курбани.

Народната традиция забранява къпането в реките и морето на Илинден, защото св. Илия обичал на този ден "да си взема курбан". Все пак, ако времето днес позволява, не пропускайте плажа, защото тези поверия датират от столетия, когато денят на Св. Илия се е чествал на 2 август. На Илинден се гадае и за реколтата.

Вярва се още, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.

Честити да се имениците- Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др. Честит празник на всички именици.

На 20 юли се отбелязва Международният ден на шахмата. Денят е избран по повод основаването на Световната шахматна федерация ФИДЕ на 20 юли 1924 г. в Париж.

Думата шах има персийски произход и означава император, а думата мат означава мъртъв. Идеята е: който умъртви противниковия император (цар), той печели играта.

Съществуват много легенди за произхода на играта, но най-често за родоначалници се приемат Индия, Персия и Китай в периода около ІІІ - VІ век. Най-вероятно шахът е с индийски произход, като в основата е играта шатрандж. С различните движения на фигурите и с тяхното разположение, играта е отразявала състава и статегиите на тогавашната индийска войска, която се е състояла от четири части: слонове, бойни кули, коне и пехотинци. От Индия шахът се пренася и в Персия. След като арабите завладяват Персия, те пренасят шаха и в Европа, основно в южните области на Испания, която тогава е част от Арабския халифат.

Има данни, че около 1200 г. правилата на шатраджа започват да се видоизменят в Южна Европа и около 1475 г. се въвеждат няколко основни промени, които оформят играта такава, каквато я познаваме днес, пише e-zdravey.

Писмени материали за това как как да играем шахмат се появяват през 15 век. Първият съвременен шахматен турнир е проведен в Лондон през 1851 г. и е спечелен за всеобща изненада от неизвестния немец Адолф Андерсен.

През Средновековието и по време на Ренесанса, шахматът е част от културата на аристокрацията, бил е използван за преподаване на военна стратегия и е бил известен като „царска игра“.

Шахматът основно се приема като начин за самоусъвършенстване и личностно изграждане. Той често е изобразяван в изкуството. Съществуват редица забележителни произведения, където шахматът е включен: „Партия Шах“ на Томас Мидълтън, „Алиса в Огледалния свят“ на Луис Карол, „Шахматна новела“ на Стефан Цвайг или „Защита Лужин“ на Владимир Набоков. Шахматът е елемент във филми като „Седмият печат“ на Ингмар Бергман и „Шахматисти“ на Сатяджит Рей.

Героят на Дж. Роулинг Хари Потър играе „магически шахмат“, докато героите от Стар Трек предпочитат „триизмерен шахмат“.

Коментари

Новини Варна