IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:00 | 1 август 2023
Обновен: 00:06 | 28 април 2024

Родителите на превозено със "Спартан" бебе от Варна обвиняват местни медици за смъртта му

Семейство е заявило 2 искови молби за по 250 хил. лв. - към д-р Иванов и „Майчин дом” – Варна

По материала работи: Слав Велев
Родителите на превозено със "Спартан" бебе от Варна обвиняват местни медици за смъртта му

Почернената майка Надежда Маринова/Кадър и ВИДЕО: NOVA

Родителите на бебе твърдят, че лекарска небрежност е причина за загубата на детето им. Става дума за жената, чието новородено дете беше транспортирано по спешност с военен самолет „Спартан” от Варна до София.

Изара Маринова се появява на бял свят след един спонтанен аборт и няколко неуспешни опита инвитро. Момиченцето се ражда през януари тази година в частната болница „Майчин дом” във Варна. Живее само 6 месеца.

Надежда Маринова има лека бременност. Наблюдавана е от д-р Мирослав Иванов, който е акушер-гинеколог в частната болница. Въпреки че жената ражда първото си дете със секцио и получава множество усложнения, по думите ѝ докторът бил категоричен, че може да роди второто си дете по естествен път. „Цезарово сечение не ми е било предлагано, нито съм подписвала документи, че го отказвам”, твърди почернената майка. Бащата на бебето Павел попитал лекаря дали матката ще издържи на естественото раждане. Бил уверен, че няма да има никакви усложнения, предаде NOVA.

Пет дни преди датата на термина, Надежда получава контракции. Дежурният лекар в болницата установява, че с бебето има проблем. Налага се спешно секцио. Родителите твърдят, че екипът се е забавил, а това е довело до тежки увреждания при детето. „Д-р Иванов дойде, видя, че нещата са се усложнили. Изчезна за 10 минути и впоследствие стана ясно, че е отишъл за 10 минути да си подрежда операционната, защото е нямало инструменти, нямало е нищо, за да стартира операция. От момента на пристигането ни в болницата до момента, в който започва спешната операция, минават повече от 50-60 минути”, спомня си Надежда.

Според адвокатката на родителите времето, за което бебето трябвало да бъде извадено, е между 5 и 8 минути.

През това време тоновете на плода падат драстично. Оказва се, че Надежда е получила руптура на матката, а бебето се е изместило в коремната кухина и е останало без кислород. Изара се ражда без дихателна и сърдечна дейности. Налага се да бъде интубирана. „Беше в изключително тежко състояние. Не можеше да затвори клепачите си, не можеше да затвори устата си, едва помръдваше ръчичките си, краката бяха почти сковани”, казва майката. Състоянието ѝ е стабилизирано в друга частна болница във Варна, след което момиченцето е транспортирано до болница в София със самолет „Спартан”.

„Тук отново има пропуски според нас от страна на лечебното заведение, тъй като от  медицинската документация не може да се установи кой е интубирал бебенцето. Не става ясно и част от медикаментите през какъв интервал от време са прилагани, с каква цел са прилагани същите”, твърди пред Нова адвокатът на семейството Величка Костадинова.

„През тези месеци се наложи да претърпи две операции, да бъдат поставени трахеостома и гатсростома, защото не можеше дори да преглъща и да се храни”, споделя Надежда.

Изара умира преди няколко седмици от пневмония. Родителите ѝ са завели иск и срещу доктора, който е следил бременността, и срещу болницата. Д-р Иванов отказа да застане пред камера, но в писмен отговор той и ръководството на лечебното заведение отговарят, че „Цезаровото сечение на Надежда е извършено незабавно. При раждането детето е поето от неонатолог и са извършени реанимационни дейности в пълен обем“. От лечебното заведение допълват, че според тях лекарският екип е свършил компетентно и професионално работата си.

Адвокатът на почерненото семейство обясни, че предявените две искови молби – към д-р Иванов и към „Майчин дом” – Варна, претендират за по 250 хиляди лв. обезщетение. За нанесени болки и страдания на майката пък юристът иска обезщетение в размер на 50 хиляди лева. Запорирани са сметките както на лекаря, така и на болницата.

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор” не са открили нарушения. Прави се проверка и от инспектората към Министерството на здравеопазването.

Коментари

Новини Варна