IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:00 | 2 август 2023
Обновен: 10:20 | 29 април 2024

Днес е Илинден по стар стил, морето се обръща

Църквата чества пренасянето на мощите на свети архидякон Стефан и паметта на свещеномъченик Стефан, Римски папа

По материала работи: Слав Велев
Днес е Илинден по стар стил, морето се обръща

Илинденско-Преображенско въстание.Четите на Серското революционно окръжие. Събор в Алиботуш планина/Пресфото-БТА, Снимка: Архив

Днес е Илинден - ден за почит на Свети пророк Илия. Отбелязва се по стар стил на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже. В митологичните представи светецът ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата. В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. 

От 2 август морето се обръща - излизат вълни, мъртви течения и водата изстива. На този ден морето взима и жертви.

На 2 август 1903 г. започва Илинденско-Преображенското въстание (20 юли ст. ст.) - въстание за освобождение на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало след Освобождението на България (1878) в пределите на Османската империя съгласно Берлинския договор (13 юли 1878).  Въстанието е организирано и ръководено е от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Османското правителство хвърля огромни сили за неговото потушаване. В близо 240 сражения около 25 000 въстаници се сражават с 350-хилядна редовна турска войска и башибозук. Опожарени са 205 села, без покрив остават повече от 70 000 души. Броят на загиналите надминава 5000 души. Около 30 000 души са принудени да напуснат родните си места. Основната част от тях намират подслон в България. 

 

 

На 2 август църквата чества пренасянето на мощите на свети архидякон Стефан и паметта на свещеномъченик Стефан, Римски папа.

Свети архидякон Стефан бил от първите по време и от най-дейните християни в Йерусалим. Имал добро образование, както се вижда от неговата защитна реч в синедриона преди убийството му. 

Искрено предан на вярата си, той се стремял да я прилага на дело. Не само пламенно проповядвал Христовото учение, но и се стараел да е в помощ на всички нуждаещи се. Затова при избирането на помощници (на гръцки дякони) на апостолите в грижите за бедните Стефан бил избран на първо място. Оттук идва определението му като архидякон. Според преданието той познавал законоучителя Гамалиил, при когото е учил Савел (апостол Павел). Гамалиил се погрижил убитият с камъни от фанатизираната тълпа първомъченик Стефан да бъде погребан в приготвена за самия него гробница.

През V век мощите на свети Стефан били открити и тържествено пренесени в нов храм, построен в Йерусалим в негова чест. Присъствалата на това събитие императрица Евдокия, съпруга на император Теодосий II, взела със себе си и пренесла в Цариград част от тях. Това станало през 439 г. 

В Цариград поставили мощите в църквата "Св. Лаврентий". Тогава е установено на 2 август да се чества това донасяне на мощите на свети Стефан в имперската столица. А основният празник на св. Стефан е на 27 декември.

На този ден почитаме и паметта на свети папа Стефан, който бил Римски епископ в трудни времена на гонения на християните и на спорове за отпадналите от Църквата при гоненията. Защото повечето от тях после се разкайвали и искали да се завърнат, но някои християни изисквали такива хора отново да се кръщават. А свети Стефан настоявал да се отнасят с любов към отпадналите християни, както ни учи Христос. Светият епископ бил убит през 257 г. при гонението на император Валериан.

Коментари

Новини Варна