IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:20 | 5 август 2023
Обновен: 23:45 | 28 април 2024

Полицаите водят дело: Не искат да ги тестват за дрога, дрегерите били неточни

Служителите на МВР сезираха ВАС с искане да се спрат проверките на униформени

По материала работи: Слав Велев
Полицаите водят дело: Не искат да ги тестват за дрога, дрегерите били неточни

Един от синдикатите в МВР поиска от съда да отмени наредбата за тестване на полицаи за наркотици. Тя беше издадена миналата година от тогавашния министър на вътрешните работи. Промените станаха факт след случаи на заловени полицаи с положителни тестове за дрога. Полицаите се тестват със същите тестове, с които и останалите шофьори.

Служителите на МВР сезираха ВАС с искане да се спрат проверките на униформени. Мотивът - тестовете били неточни. 

"Няма предвиден механизъм, с който да докажа правотата си, в случай, че се съмнявам в показанието на техническите средства. За водачите е разписано, за всички останали не е”, посочи Иван Сердаров от Централен полицейски синдикат – Пловдив, цитиран от NOVA.

„Дори и да се изследвам, да направя кръвна проба, ще е с пожелателен характер за всеки един, които ще разглежда моя случай впоследствие”, посочи още той.

Според Сердаров е възможно да се оказва и натиск от директорите върху служители, които не харесват. Полицаите нямали право да поискат началниците им да бъдат проверявани. „Тестването на полицаите е проблем във вида, в който се случва сега, тъй като по този начин наредбата не гарантира защитата на служителите”, категоричен е Сердаров.

От най-големия синдикат, в който членуват над 12 хиляди служители на системата не виждат проблем с тестването за наркотици в МВР, въпреки че в началото и те изразиха недоверие към точността на тестовете.

Стотици полицаи на протест пред Министерството на финансите

„Колегите са намерили някакви основания, повечето от които формални. Това, на което не мога да си отговоря, е защо смятат, че трябва да падне тази наредба, тя ще бъде издадена пак. Част от работата на МВР е борбата с разпространението на наркотици. Съгласете се, че някой, който употребява наркотици, няма място в тази система”, посочи Валентин Попов, председател на Синдиката на МВР.

Пред съда от Централния полицейски синдикат оспорвали финансирането на мярката, а сред основните им доводи срещу тестването е член 29 на Котституцията, който гласи, че никой не може да бъде подлаган медицински, научни или други опити. Според юристът Радослав Шулев тестването не попада в изброените.

Проблем може да се окаже разпоредбата, че ако тестът е положителен,  то трябва да се плати от униформения. Според адвокат Радослав Шулев тази клауза е незаконосъобразна.

Делото във Върховния административен съд е насрочено за 1 ноември.

Коментари

Хаха ( преди 8 месеца )
Ще са неточни,като взимат евтини тестове и дрегери.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна