IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
13:20 | 19 август 2023
Обновен: 20:10 | 27 април 2024

Радев от Шипка: Когато държавата е слаба, мафията е силна (ВИДЕО)

Управляващите страдат от "властова булимия", смята президентът

По материала работи: Слав Велев
Радев от Шипка: Когато държавата е слаба, мафията е силна (ВИДЕО)

Държавният глава Румен Радев/Снимка и ВИДЕО: БНТ

"Конституцията пречи на управляващите в тяхното желание за повече власт и очевидно за всички е, че те страдат от властова булимия". Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти след тържествената церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея на връх Шипка.

На въпрос дали ще свика Консултативния съвет по национална сигурност заради убийствата Радев попита с кого да го свика, предаде БНТ.

"С хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки ли да го свикам? Не мисля, че това е от полза за националната сигурност. Потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна. А държавата е слаба, защото сегашното управление бе заченато в скандални записи и умерзително съглашателство и в момента отговорността е напълно размита. С поведението си властта тласка обществото ни към хаос и насилие, руши демократичния консенсус, който е в основата на мирния ни преход и без който няма европейска перспектива за България. Публикуват се черни списъци на граждани и журналисти, притискат се медиите, призовава се към цензура, овладяват се МВР и службите за опорочаване на изборите и за тяхното използване за користни политически и икономически цели. нещо повече - лумпензира се политическият дебат с агитки и заплахи. Посяга се на Конституцията", каза той.

Радев каза още, че българите очакват отговори каква е ролята на Алексей Петров в "стъкмяването на коалицията", какви ангажименти са поемани към него и какви високи постове са му обещавани, от кого и при какви условия.

България има нужда от обединяване срещу похищението на демокрацията, каза още той. Заяви, че 3 март е каузата, която обединява милиони българи у нас и по света.

Коментари

Новини Варна