IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 32°
България
14:40 | 11 септември 2023
Обновен: 22:18 | 11 юли 2024

Пазарът на българско зърно замря

Себестойността на пшеницата е от 190 до 220 лв. за декар

По материала работи: Слав Велев
Пазарът на българско зърно замря

Снимката е илюстративна: Черно море/АРХИВ

Пазарът на българско зърно от новата реколта тотално замря, като сделки за износ трудно се реализират в момента. Това обяви Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Причината е в ниските цени на пшеницата на международните пазари и високата себестойност на продукцията у нас. Същото е положението и при търговията на слънчоглед и царевица от новата реколта. В същото време добивите са по-ниски в сравнение с предходни години заради сушата.

При пшеницата себестойността е от 190 до 220 лв. за декар. При слънчогледа и царевицата около 120-140 лв. за декара, в зависимост от торенето и препаратите. Отделно са разходите за ренти на земеделската земя. „Ние сме обезпокоени за земеделските производители, тъй като голяма част от тях са пред фалит, защото изпитват затруднения да покрият задълженията си и да обезпечат сеитбата за следващата стопанска година. Много от тях са притиснати от ниските добиви и високите разходи на тазгодишната продукция“, заяви Георги Стоянов.

България вече отстъпи третото място в класацията на износителите на мека пшеница от Европейския съюз от началото на селскостопанския сезон (1 юли) и вече е 4-та с 877 хил. тона, сочат данни на Европейската комисия. Първа остава Румъния с 1,35 млн. тона, следвана от Полша с 1,03 млн. тона, Франция с 939 хил. тона, а непосредствено след нас, макар и на голяма разлика, е Германия с 467 хил. тона. Общо от началото на сезона от ЕС е осъществен  износ на 5,03 млн. тона мека пшеница – с 32% по-малко в сравнение със същия период на миналия сезон.

Ситуацията при цените на международните пазари не показва съществена промяна. На фючърсния пазар при пшеницата за доставка през септември 2023 г. се наблюдава намаление на котировките с 1,75 евро/тон – от 235,25 евро/тон в началото на месеца до 233,50 евро/тон в края. Средната фючърсна цена за месец септември е 234,25 евро/тон, показват данните на Министерството на земеделието и храните в своя месечен обзор на международните пазари на зърнени и маслодайни култури.

На европейския фючърсен пазар за доставка през ноември 2023 г., царевицата стартира с цена от 228,25 евро/тон. В края на разглеждания период достига 214,75 евро/тон, като намалението на котировките е с 13,50 пункта. Средната фючърсна цена за ноември е 219,81 евро/тон. 

След понижението на цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго преди седмица, в последните дни не се регистрира промяна и тя остава 235 щатски долара/тон. Във Франция се отбелязва понижение от 2 евро до 227 евро/тон, в Украйна - с 5 долара до 240 щатски долара/тон, докато в Русия цената леко се вдига - с 3 долара до 250 долара/тон.

Движението при цените на царевицата е по-осезаемо – в САЩ има повишение с 8 долара до 232 долара/тон. Във Франция царевицата поскъпва с 1 евро до 215 евро/тон, а в Русия пак остава без промяна на 228 долара/тон, съобщават от Софийската стокова борса. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, след като цял месец се повишаваше стабилно, а после обърна тренда и се сгромоляса, продължава да пада и се срина с още 20 долара. Котировката вече достига 930 долара/тон.

 

Коментари

Новини Варна