IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
15:40 | 20 септември 2023
Обновен: 14:39 | 20 април 2024

Край с протеста! Земеделците гасят тракторите

Дават им още пари и продължава забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на произведената продукция

По материала работи: Слав Велев
Край с протеста! Земеделците гасят тракторите

Край с протестът на земеделците у нас. Меморандумът, който правителството изпрати до протестиращите ги удовлетворява. Протестът се разпуска и техниката и протестиращите постепенно започват да се разотиват.

Между правителството и Инициативния комитет се подписва споразумение. Текстът на споразумението беше прочетен пред протестиращите земеделци, които го посрещнаха с бурни овации.

Ето и договорените параметри:

Точка 1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022-2023 г. Водят се преговори с Европейската комисия за забраната за внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица съобразно договореното с ЕК.

Точка 2. Прието е решение от ЕК за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за сумата от 150 млн. лв. А допълнително осигурените средства в размер на 60 млн. лв. се полагат максимални усилия за съкращаването на сроковете за произнасяне от страна на ЕК до края на месец септември.

„Нашето изискване е парите да се платят до 30 септември, правителственото предложение е 6 октомври да се изплати общият размер до 213 млн. лв. Правя уговорка пред всички вас, че не казвам, че това ще го разпишем. Ще искаме да върнем срока до 30 септември“, уточни председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Точка 3. Земеделските стопани подли заявление до 26 септември ще получат подпомагане в рамките на 3 работни дни.

Точка 4. Помощта по "де минимис" в размер на 71 млн. лв. ще бъде разпределена на равни части за подпомагане на земеделските производители в сектор животновъдство, пчелен мед и растениевъдство.

„Тук трябва да има въведен срок до края на октомври. Коментирах го с министъра и поеха ангажимент, че ще го запишем. Като отидем, надяваме се вече да е записано“, заяви Илия Проданов.

Точка 5. Земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация поради внос на сухо мляко от Украйна да получат подпомагане по интервенциите на база правно основание форсмажор и разрешение от ЕК.

„Изменение и допълнение на меморандума се извършва само чрез подписване на анекс между страните… Устройва ли ви това споразумение“, обърна се Проданов към протестиращите, които му отговориха с „Да“ и продължителни ръкопляскания.

„Повече работа тук днес нямаме. Всички колеги с трактори могат да се приберат по къщите си и утре да се върнат на полето“, завърши Проданов.

Коментари

Новини Варна