IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
14:00 | 20 септември 2023
Обновен: 12:01 | 28 април 2024

Костадин Костадинов отиде при земеделците в Долни Богров, те го изгониха

Фермерите остават в протестна готовност до подписване на меморандум с правителството

По материала работи: Слав Велев
Костадин Костадинов отиде при земеделците в Долни Богров, те го изгониха

Снимка: БНТ

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отиде да се срещне със земеделците, изкарали трактори и тежка техника в Долни Богров. Те обаче го призоваха да си тръгне, за да не се политизира протестът им.

"Има хора, които имат виждания и искания, различни от тези на правителството. Не искат да се политизира протестът и затова ме помолиха да си тръгна", каза Костадинов пред журналисти.

"Никой не го е викал, дойде сам. Лично аз го изгоних, може би и друго щях да направя, но снимахте", коментира един от протестиращите.

Според Илия Проданов няма разединение, а недостатъчна информираност сред земеделците.

"Няма да допуснем разединенив отново на всички сектори, които се обединихме. В момента сме в една битка, предстои война, ние ще останем заедно".

Протестиращият земеделец Васил Петров коментира, че за част от проблемите на зърнопроизводителите е отговорен финансовият министър Асен Василев, който миналата година говорел "най-различни фантасмагории и никой не попита защо след тази глупост не компенсира грешката си".

Земеделците остават в протестна готовност до подписване на меморандум с правителството, който да фиксира вчерашните решения, взети на среща с министър-председателя, финансовия и земеделския министър.

Тракторите и останалата техника са все още на входа на столицата при Долни Богров. Пред министерството на земеделието протестират пчелари, а в Министерския съвет решават за обещаните вчера на земеделците 63 милиона.

Голяма част от земеделците не са доволни от решенията, които бяха постигнати по време на преговорите между ръководството на протестиращите и властта. Те настояват в забраната за внос да се включат и слънчоглед, пшеница, и някои млечни продукти. Поради тази причина се получиха и разногласия по време на обсъждането какви ще бъдат последстващите действия на протестиращите. Вече 2 часа те не могат да стигнат до решение. Имаше напрежение и между медиите и протестиращите, тъй като журналисти не бяха допуснати до преговорите. Протестът остава, докато земеделците не видят окончателния текст на меморандума.

"Притесненията са, че всичко ще приключи и нищо няма да се случи. Ще ни платят една помощ, която са обещали преди 2 месеца да ни платят. Другото са само обещания", сподели зеленчукопроизводителят Димитър Габровски.

"Очакваме да подпишем меморандума. техниката остава тук. Ако ни излъжат отово ще излезем на ключови кръстовища и тогава няма да има връщане назад", допълни Венцислав Митков от Инициативен комитет на протестиращите.

Коментари

Новини Варна