IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
11:20 | 28 септември 2023
Обновен: 04:04 | 27 април 2024

България е на 68-мо място по ниво на организираната престъпност в света

Пред нас се нареждат държави като Папуа Нова Гвинея, Нигер, Етиопия и САЩ, докато след нея следва Молдова

По материала работи: Слав Велев
България е на 68-мо място по ниво на организираната престъпност в света

Според последните данни от Глобалния индекс на организираната престъпност за 2023 година, България се намира на 68-мо място по ниво на организираната престъпност в света. Особено тревожен е фактът, че страната ни заема 11-то място в Европа. Този индекс се изготвя от Global Initiative. Той представя оценки на престъпността по скала от едно до десет, където десетката отбелязва най-високите нива на престъпност.

Информацията, включена в индекса, обхваща данни от 2022 година от всички 193 държави-членки на ООН и ни предоставя обширна картина за промените в организираната престъпност и устойчивостта пред нея в последните две години, съобщава pixotab.com.

На фона на този индекс, пред България се нареждат държави като Папуа Нова Гвинея, Нигер, Етиопия и САЩ, докато след нея следва Молдова.

България остава изключително уязвима като страна на произход за трафик на хора в ЕС. Наши сънародници, особено жени и деца, продължават да бъдат жертви на сексуална експлоатация в различни страни на Западна Европа. В същото време, съобщения за трудова експлоатация се появяват често, засягайки предимно мъже и момчета, работещи в селското стопанство, строителството или сектора на услугите в региона.

Практиките на изнудване, рекетът за защита и лихварството, които са широко разпространени в страната, се използват от организирани престъпни групи за проникване в законната икономика и за установяване на контрол върху законните пазари.

Въпреки че трафикът на оръжие не е широко разпространен в България, страната остава ключов транзитен път за произведени в Турция газови пистолети, предназначени за Западна Европа, където се преработват, за да бъдат способни да се използват с бойни патрони. Трябва да се посочи, че някои огнестрелни оръжия, предназначени за нелегални дейности, имат произход България и се транспортират предимно в Гърция.

Сивият пазар играе съществена роля в генерирането на печалби от трафика на оръжие. Също така, търговията с фалшиви стоки се разпространя и този процес е облекчен от широко разпространената корупция сред граничните служители. Турко-българската граница, която е ключова за тази търговия, е наистина подложена на интензивен контрабанден трафик. Фалшивите продукти, като дрехи, аксесоари за дрехи, парфюми, обувки и играчки, се произвеждат главно в Турция, Китай и Хонконг.

Контрабандата и незаконната търговия с тютюневи изделия също са широко разпространени в страната и се характеризират с транснационален характер. Основните маршрути за контрабандни цигари се намират предимно на границата с Гърция и Турция.

Горският сектор на България продължава да бъде жертва на разпространената корупция, която създава условия за извършване на незаконна сеч на дървесина. Макар да има случаи на незаконна сеч, необходима за задоволяване на нужди от топлина и енергия, организираните престъпни групи в страната участват активно в дърводобивната индустрия и изнасят незаконно дървесина в чужбина, като прилагат корумпирани практики в сътрудничество с някои служители.

В глобален план, България продължава да бъде важна транзитна точка в световната търговия с хероин, като голяма част от този наркотик минава през страната с цел достигане до Западна Европа. Въпреки спада във влиянието на традиционните мафии, някои групировки са оцелели и са се трансформирали в законен бизнес, като установяват влиянието си в икономическата и политическа сфера. Въпреки това, те продължават да се занимават с престъпни дейности като изнудване и наркотичен трафик.

Спрямо последните години, българските органи са изразили сериозен ангажимент за борба с организираната престъпност, но тя остава изключително разпространена и предизвикателна. Главната тревога на международната общност продължава да бъде корупцията, която продължава да оказва влияние в различни сфери от обществото.

След проблемите, свързани със Специализираната прокуратура и корупцията, този орган беше разпуснат през 2022 година. Въпреки това корупцията в съдебната система продължава да бъде пречка за ефективното наказателно преследване на престъпления. Проблеми в рамките на съдебната система съществуват и като бюрократичен съдебен процес, който води до продължителни съдебни процеси, и липсата на специализирани прокурори, по-специално прокурори, специализирани в трафика на хора.

Българското правителство е насочило вниманието си към разработването на съответното законодателство срещу изпирането на пари (AML), което е в съответствие с изискванията на ЕС. Въпреки това, практическото прилагане на тази рамка продължава да бъде слабо, а броят на разследванията, съдебните дела и присъдите за изпиране на пари остават недостатъчни. България демонстрира ниска ефективност в области, свързани с финансовите разследвания и наказанията за пране на пари.

Индексът на организираната престъпност в световен мащаб дори предполага, че броят на хората, живеещи в страни с високи нива на организирана престъпност, се е увеличил през последните две години. В момента, не по-малко от 83% от световното население живее в страни с високи нива на престъпност, в сравнение с 79% през 2020 година.

Интересно е, че Мианмар, Колумбия, Мексико, Парагвай, ДРК, Нигерия, Южна Африка, Ирак, Афганистан и Ливан са страни, които регистрират най-високи нива на престъпност според индекса. Този списък подчертава сложността на престъпността в различните региони по света и налага необходимостта от продължаване на усилията за нейното преодоляване.

И така, през 2023 година, България продължава да се справя със сериозни предизвикателства в борбата с организираната престъпност и корупцията, но има ясна политическа воля за справяне с тях. Страната се опитва да подобри ефективността на своите мерки за борба с престъпността и корупцията в името на по-сигурното бъдеще на своите граждани.

Коментари

Новини Варна