IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:30 | 2 октомври 2023
Обновен: 12:36 | 27 април 2024

Протестите продължават: АМ "Тракия" и Проходa на Републиката остават затворени

След 9:30 ч. блокади има по АМ "Струма", както и по главния път между Кюстендил и Дупница

По материала работи: Слав Велев
Протестите продължават: АМ "Тракия" и Проходa на Републиката остават затворени

Снимка: БНТ

Протестите на енергетици и миньори продължават и днес. Остават и блокадите по пътищата на страната. И тази нощ Проходът на Републиката остана затворен. Недоволството им е заради финалните планове за справедлив преход в регионите.

Според протестиращите правителството не е спазило договореностите, постигнати при предварителните разговори. Блокирани пътища, несъстояла се среща и апел за диалог белязаха третия ден от протестите

Хората настояват да бъде осигурена прехраната им слeд като бъдат закрити предприятията, в които работят.

Според премиера Николай Денков по-голямата част от исканията им са изпълнени.

Вчера синдикати и протестиращи отказаха поканата за среща в Министерския съвет. Заговори се и за ефективна стачка.

АМ "Тракия"

Трета нощ протестиращите миньори и енергетици от комплекса "Марица изток" останаха на автомагистрала "Тракия", която остава затворена в района на Стара Загора.

В палатковия лагер основно са работници, които вчера са били на работа и късно снощи са сменили своите колеги.

Те остават твърди в исканията си и настояват представители на правителството да дойдат на място, за да разговарят по конкретните параметри на плана за справедлив преход.

Средните нива на работните заплати са от порядъка на 2500 лева, казват хората. Следващата стъпка е ефективни стачни действия, които се обмислят в момента.

Вчера представители на протестиращите не отидоха в Министерския съвет, където ги очакваше премиерът Николай Денков. Той беше категоричен, че България няма да изтегли вече изпратените териториални планове, а за да не се губи време трябва да се седне на масата за преговори, за да се постигнат най-добрите условия за енергетиците.

"Няма да излъчим контактна група, нито ще направим среща, няма да отидем на никакви покани повече, без значение кой ги отправя, докато някой от управляващите не дойде, види и се срещне с всички тези хора, да им обясни защо беше предаден планът без да е обсъден с нас, няма да отстъпим и няма да мръднем от тук, докато някой не ни обърне внимание", заяви в "Денят започва" Бисер Бинев, представител на една от двете синдикални организации в "Мини Марица-изток", предаде БНТ.

Прохода на Републиката

Продължава блокадата на Прохода на Републиката. Протестиращите настояват за среща с управляващите партии, за да обсъдят Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора.

Работещите в комплекса "Марица изток" приеха декларация с шест искания, които да бъдат включени в него.

Сред исканията е осигуряване на дерогация за частично или пълно плащане на емисиите за ТЕЦ "Марица изток 2", като критична инфраструктура за страната, както и таксите, които Енергийният системен оператор плаща на ТЕЦ "Марица изток 2" за изравняване на честотата, да бъдат рязко завишени.

"Бобов дол"

Протести на работещите миньори и енергетици в ТЕЦ и мини "Бобов дол" се очакват и днес. Представителите на синдикатите обявиха, че след 9:30 ч. ще бъде блокирана автомагистрала "Струма", както и главният път между Кюстендил и Дупница.

Работещите в сектор "Енергетика" заявиха, че са готови за диалог с премиера, първо обаче искат да видят текстовете разписани в териториалните планове.

Коментари

Новини Варна